Školski list

ШЕОЛСКИЖТ. 9

Врои 13. У Соибору 15. ГОлм 1866. Год. УШ.

Школски Лист излази месечно дваред : сваког 15. и последн^г, а ПрпагелБ србске младежи излази као додатак школскога Листа едаред на месец. Дена в за оба Листа 4 Ф. а за сам додатак 1 Ф. 20 на год.

високог кр. угарског намест. Савета

од 11 Јулиа (29 1унин) о. г. Бр. 55,021. на управителБство србског учителБСко приправничког Завода Сомборског. Будући да се у садашнБим кобиии околностима обучаван! са успехом продужити неможе; то се управителБство овим позива, да у заводу коим улравлд предаванд и разредне испите, одма чим ову наредбу прими, обуставитв даде.

Наредба у овоме смислу п под истим броем и датумом управл1>на е на све гимназив, реалке, препарандие и главне основне школе у крал^вини угарскои и већ е по свои прилици свуда и извршена. Услед ове наредбе, кого е управа овд. учителБСко приправничког Завода у суботу 2 10лиа примила, прекинута су одма предавана у истом заводу и приправници су 4 ЈОлин распуштени. Почем се дакле за сада испит држати неће, то е наставнички збор истога завода, на основу оцена што су г. г. наставници приликом испигиванн ученика преко целе године бележили, разредницу сачинио, кол е пигомцима прочитана и ради далЂг употребленл у архиву оставл&на. Приправници првога течан упућени су да иред почетком 186% школске године разредни испит положити имаго, по успеху кога ће добри у старји разред премештени, а слаби у првом разреду задржанп бити. Питомцима другога течан обавиће се путем Школскога Листа кад 1»е учителБСки испит поласати моћи, међутим да би и дотле могли учителБску служ-

13