Školski list

207

800 Фр; едан 750 Фр; едан 725 Фр; едан 700 Фр. троица по 650 Фр; тоица по 600 Фр; и петорица нанмлађих по 550 Фр. У Нолбскои такође су учптелБи богато наплаћени, за доказ служинам то, да у Варшави управителв немачке главне основне школе прпма годишнк) плату од 3000 сребрних рубалн (една рубала чини у старом сребрном Аустр. новцу 1 фр. 50 н;) Наистар1и учителв прима 1500 ; остали 1200 — 1000 рубалл, и осим тога, да е се старшма и заслужнјима по 500 рубалн додатка.

0ТЛИЧИ6 УЧИТЕЛЛ. НБгово Величаство наш премилостини Цар и КралБ, подарио е г. Врабецу учителго у Сотвици у Четкои, у награду за многогодишнби труд сребрни крст за заслуге с круном. Врабец служи као учителБ од године 1816. Школу у Сомвици, где од 1831 године дела, довео е он у цветуће стан4 и учинио да су од тог доба испити школски тамо посгали правом светковинол и да е народу школа омшгбла. Особиту заслугу стекао е себи оваи учителБ заузиман&м око свилоделства и воћарства. У нБга се находи већ од осамнаист година добро уређени разсадник, у коме он децу практично обучава каламленго и у обште подранБиванго и негованго воћака. Из расадника тога без сваке свое користи, раздае он околним жителБима питоме младице. За подизан& свилоделства стара се подранБиванбм дудових безплатним раздаван-ћм дудовпх младица, и поучаван$м о негованго свилене бубе. Своим селнцима, кои су се понаивише код н1;га у детинБству учили, помаже он саветом и упутством у сваком добром предузећу, особито у земл^делству, о коме предмету и чланке пише и нвности предае. Обштина му е године 1854 додала лични додатак к плати због н^бгове валнности и честитости ; власти су га одавна почаствовале насловом „Учителл за углед," а свет и владалац удостоио га е отличин, кое он упунои мери заслужуе. — Ето нам красна примера за углед сваком нашем сеоском учителго!

ПОКЛОИ ДОБРИМ ПРИПРАВНИЦИМА. Благородни господин Тован Цедлер заступник великог судца среза Сомборског предао е ^управителБству србског учителвско приправничког Завода 40 Фр. а. вр. с желБом, да се ови новци сиромашним а доброучећим се приправницима на дар даду. — Преч. г. управителБ срб. учителвско приправничког Завода у споразумленго с наставничким збором поделио е оваи поклон подеднако приправницима друге године : СтеФану Стоичићу, Лазару 1осимовић}-, Димитриго Милошевићу и Милошу Летићу; и приправницицима прве године: 1овану Стонновом, Димитриго Нешковићу, Александру Кузмановићу и 5°Р^У 1анковићу.

ПОКЛОИИ УЧИТЕЛБИМА. Високопречастни Господин Герасим Петровић архимандрит имао е милост на друго полгодие ове године предплатитп Школски Лист и Приателн Младежи за србског учителл у Крупнои у Босни. — Пречасгни г. Никола Бего-