Školski list

335

гавнлгш пр(д^готовмич*склги> З&ведемУ л «ркск^гш рддовммх Клти)(итом устројмила." Ова велика катаваснл како потреба богословаца н приправника наших тако и осталих побожних хришћана у свеиу ће потпуно одговорити; а осим тога она ће се моћо употребити и по сиромаишим цркваиа нашим, особито у коши се само нз едног осмогласника пов. КнБига ова штампа се у Сомбору новим црквеним словима на врло лепоВ харт1и и имаће преко 16 штампаних табака велике осмине а гогова ће бити до Божића. Цена шб е 1 Фор. а. вр. Новци се напред не ишту; а сваком скупителго пренумераната дае се еданаиста кнвига бадава за труд. Кои скупителв 7 кнвига предплати, таи сваку осму кнБигу добива бадава затруд; а кнБижарима кои би за 20 кнБига претплатили, уступа се 20% т. ј. четирн кнћиге бадава.

* Г. 1овап Петровић проФесор Гимназив Новосадске намерава издатп кнвигу „Н А У К А 0 ЖИВОТИЊАМ А.*' П о д р у А. Покорном е." Ма да е ово само школска кн&ига, опет ће се сваки НБОме користити моћи, ер е тако написана, да е излишно свако предходно знан4 у овои струци. Да е овака кнвига народу нашем мила види се отуд, што се Лазићева „Наравна Истор1н 4 ' данас већ нигде добити неможе; а да е и врло користна, о тоие валБда нетреба ни да говорим. Особито ће она добро доћи г. г. учителБима, приправницима, а наивише гимназистама и реалцима, коима се и наитоплив препоручуе. Да би е лакше могао сваки набавити 1? разделио е г. писац на три свезке. У првои ће бити реч о сиоавцима; у другои о птицама, рибама и водоземцииа; у трећои о инсектима, црвима, мекушцима, зракарима, коралима и малбницама. Прва ће свезка изнети 4 таб. и стои 20 нов; друга 5/ 2 таб. и стои 30 нов,, а трећа 6—7 таб. и стои 30 нов. Сваки шесг неделл излази по една свезка. Предплатити се може и на поедине свезке и на читаву кнБигу, у коме случам стои кнБига 60 нов; и дае се еданаиста у знак признана и благодарности скупителго на дар. Новци се шалго напред издавателго кнБиге у Нови Сад.

* „ВозПјак" Лист за младеж, Год. III. пздази у Загребу двапут свакога месеца под уредништвом Госп, Ивана Филиповића , и то почевши од Октобра месеца о илустрацшша и о трошку кнвижара Лавослава Хартмана. Валнн оваи Лист, кои по неке песмице и чланке ћирилицом штампа, особито препоручувмо омладани нашои. Цена му в 3 Фор. на целу а 1 Фор. 50 кр. на по године.