Školski list

ВроВ 12. ПРИНШБ Год. I. СРБСКЕ ИЛАДЕШИ. Лист оваи излази као додатак к Школскоме Листу сваког месеца едаред; Стои 1 Ф 20. н. на целу год. а на по год. 60 новчића.

I. ИГРЕ И ЗАКАВЕ ЗА РАЗВИЛНЂ ТЕЛЕСНИ И ДУШЕВИИ СНАГА. Т р к а. (Гимнастичка игра за друштво). Ииа е различно, по реду или ко пре, на право, у колу или у различшш вигогастим правцима или у колу, са радом руку или без овог. При трчанго ко пре, нареди се велика мета, и обележи с обе стране дугачком линиом, па сви стану у ред, и на дат знак трче сви ко пре до мете. При трчанго разделЂни су едан од другог подал4, да едан другог неможе руком дохватити. При трчанго по реду иде едан за другим све на два корака раздалеко, и несме едан другог предгецати, него пазе свИ, да увек у едном растоанго остану. Коловођа заповеда како ће се трчати, и он дае правац било да иду на право, или у колу, или да вигогаго. Може се трчати, да сваки држи руке иа куковима, или да сви удараго руком десном, или левом на Взменце од пазуа доле, или преда се, или трчећи на прстима, са укоченим коленвма, 0ли колико се ко погурити може, или четвороношке, или вучки по землБИ, да се трбу готово вуче по землви.

3 а н а т и. (Игра за залог.) Сваки од друштва узме да представла кои ко оће занат, едан да крои или да мери као кроач, други да шае као чизмар , едан да