Školski list

120

томб поКазала дивна д4ла божиег промисла; али доиста и чрез мудрост и доброд ^телБ свого, кон) су они као д4ца у школи, или барем у домаћоВ школи своих родитела научили, и зато заслужише код Бога тако велики благослов и тако богату милост. — Па и данас имаде много и много такових прим^рз. гд4 д4ца простога и низкога рода, до наИвеће части и славе допиру. А гди су они положили основ среће свое? Гди ни другом м4сту, ако не у школи, гди су много добра видили, чули и научили. Напротив пак многа д4ца од знаменитих и богатих родитела, упадоше у велику потребу и неволго за то, што нису у школи ништа доброга научила. — Често уздали би се они у свое богатство и велико иман4, у велико достоанство, господство и власт своих родитела и т. д. те зато неби употребили вр4ме младости на добро, онда кад су моглп ласно многе користне ствари науч^ти. Касно се потом с&тише, да су лудо радили, ер им вман! незгодом којом пропаде, родителБИ им поумираше, а они се у своши младости не учише ни толико, да би могли себе као што треба издржавати. (Свршиће се.)

Народна песма.

Кнез Лазаре намолио мобу Сто момака, двеста девонка Сто момака крушевски гонака Да пожанго пшеницу б!>лицу. Изпод бЗ>ла града Крушевца Сто момака, двета девоака, Сто српова, хилнду крстова. Око' подне Кнез Лазаре дође Да надгледи под Крушевцем мобу, Да надгледа, да 6 благослови, Са Милицом са србском царицом; Па он пође беседити моби :

„Благослови, Боже, мого мобу, „Благослови, шеницом наспори, „Да н могу приранити воиску, „И сву мого у Србш сталеж ; „Све ми здраво и весело било, „Све весело и Бога славило „Што малено то големо било, „ИЈто големо то поштено било!'" Боже мили на свему ти Фала, Штогод рече србски цар Лазаре Под Крушевцем надгледагоћ' мобу Што год рече од Бога се стекло. ) Припослао : 1г. Вид.учител1>'

*) Ова се песма пева као: „Паде стража код Томашеваца."

И з д а е и у р е ^ у 6 Ни к о л а В у к и ћ е в и ћ. Брзетискоа Андрав Багаера а друга.