Školski list

— 224

ра 30. јуна преминула је у Панчеву у 60. години живота Софија ЊтровиЛа рођ. ЂуришиКа, мати ерпског књшкевника и проФесора ерпске учитељеке школе у Сомбору Мите Петровића. Кад је бивша генерална команда установила год. 1835, ирву сриску женску школу у Панчеву, постављена је покојнида за нрву учитељицу те школе, где је учитељско звање отправљала све до године 1871-, кад је у иензију стављена. Мир њеном пепелу! 2. јуна преставила се у Сомбору у 83. години живота Анка ил. Мразови&а, кћи Аврама пл. Мразовића, негда кр. инпшектора народних српских школа круга печујског и једног од најважнијих оснивалаца срнс.ких школа у Угарској за владеМарије Терезије и ЈосиФа II. С њом је сахрањен последњи директни потомак породице Мразовићеве. Нека јој је вечан спомен!

УПРАЖ&ША УЧИТЕЉСКЛ МЕСТА. — Поново се тражи учитељ у Чобанду. Плата 340 ф ., олободан отан, 4 хв. дрва, по јутра земље и приход покрај свећеника. Општина ће шатити путни трошак. Молбенице се шаљу г. Д. Милошевићу, пароху у Чобанац, посл. пошта Помаз т!а 0-Вис1а. — Тражи се учитељ у Црној Вари. Плата је 100 Ф., 24 пож. жита, 10 пож. пролетље хране, 2 ланца аемље, огрев, свеће, соли, 50 н. од погреба и слободан стан е баштом. Рок до 15. августа. Молбенице се шаљу месном јпкол одбору. — Траже се учитељи и појци у овим местима у Срему: у Лединци, у Бршадину, у Вери, у Сибачу, у Шуљму, у Стејановци, у Доњи Петровци, у прњавору Крушедолу и у Брестачу. Плата је у Лединци 440 Фор., 40 ®р. у име огрева, стан и врт, а у свима другим местима 350 Фор., стан, врт и огрев. Рок за сва ова места до 5. авг. по римском.

ЈАВНА КОРЕСПОНДЕНЦНЈЛ. Г. Ђурићу у Кртолама. Лист Ваш иослали смо г. дру Лакићу у Чуруг. — Сл. српској читаоници у Карловцима, Пошто Ш. Л. стаје само 3 ф . годишње, имате 1 ф . добру за идућу год. — Сл. срп. читаоници у Ст. Бечеју. Претплата Ваша намирена је за целу годину. — Г. Цвејићу учитељу у Чалми. Бројева оних нема више. — Г. В. Красићу у Карловцу. Лепо Вас молимо, да не шал,ете више за себе претплату на лист. — Преч. г. Т>. Ј. у Батти. Препарандија неће издати ове године печатан извештај. — Како нам се из Брчке јавља, да је там. учитељ Кондић Брчку оставио, а ми не знамо, где се иети сад налази, то шаљемо, Ш. Л., за који је у то иџе родољубиви г. Карановић из Суботице претплату положио, г. Глиши Ковачевићу, учитељу у Бишћу. Издаје и уррђујр; НИКОЛЛ I). ВУКИБЕВИЕЗ.

Штампа Ф. Битерман.