Školski list

— 128 —

50 милиона житеља. Од године 1870. нараетао је дакле број житељетва за 10 милиона! — Варош Њу-Јорк броји 1,209.561 житеља. (Код доњо-аустријског земаљског школског одбора ) потражила је једна женскиња дозволу, да сме да отвори за женскиње јаван беслтлатан течај за учење турског, арапског и персијског језика. " НЕКРОЛОГ. На Лазареву суботу преселио се у вечност Панта ПантелиЛ , народни учитељ у Црвеној Цркви после дужег боловања у 39. години живота, а у 16. учнтеЉског службовања. Оставио је за собом ожалошћену супругу са четворо нејаке деде. Вечан му сномен! — У Сенти је иреминула Ана Загорица рођ. ШевиКа у дубокој старости. Покојница је била једна од најинтелигентнијих Српкиња, која је живим учешћем пратила све јавне догађаје народне и сваком је ириликом иотпомагала књижевност и уметност српску. Оставила је у последњој оиоруди међу осталим 200 ®р. српској вел. гимназији у Н.-Саду и 400 ®ор. сриском школском Фонду у Сенти. —• У почетку јануара преставила се у X. М. Вашархељу Јованка Силарди рођ. Марија Лота у својој 80. години. Оставила је 2000 Фор. српском птколском Фонду у Вашархељу. ~ ШМШЕ У ШКОЛСТВУ. Адам Муждека, администратор боројевићске парохије, постављен је 8а православпог вероучитеља на нрепарандији и малој реалци у Петриљи. Именовани су.- Јован Јанић дефин. учитељем у Каћу, Кузман Миловановић двФ. учитељем у Д. Ковиљу и Душан Стакић ир. учитељем у Ђурђеву.

УПРАЖЕЕНА УЧШША МЕСТЛ. — Тражи се учитељица аа 1. разр. средсредне женске школе у В. Кикинди. Шата је 750 «. н 4 '/ 2 ланца земЈБе. Рок до 24. маја. Молбенице се шаљу црквено-школском одбору у В. Кикинди. — Тражи се учитељ за школу у II. предграђу у В. Кикинди. Платаје 550 ф ., 4 1 /, ланца земље, слободан стан и приходи самртнине од једне парохије. Рок до 24. маја. Молбенице се шаљу црквено-школском одбору у В. Кикинди. — Траже се 2 учитеља и 1 учитељица за орпску школу у Д. Тузли. Учитељимаје 600 ф ., нлата учитељици 400 ф ., а сви добијају слободан стан и огрев. Рок до -20. маја. Изабрани морају до Нетрова-дна на месту бити. Молбепнце се шаљу срп. прав. црквено-школској општини у Д. Тузли (Восна). — Тражи се спомоћни учитељ у Радимни. Наставни је језик српски и маџарски. Плата је 300 ф ., 12 к. м . дрва и слободан стхн. Рок до 31. маја н. р. Молбенице управљене на министарство просвете шаљу се управном одбору крашосерељске жупаније у Дугош.

ЈАВНА КОРЕСПОНДШЦШ. Г. Ј: С. богослову 3. год, у Београду. Друштва се не оснивају зато, да нм уреднвштва шаљу бесплатно листове. Иначе би тога било у сваком месту. Због тог не можемо да одговоримо вашој жељи.—Г. М. Т. учитељу у Ђурђеву. Лист се одавде уредно шаље и не може шта друго бнти, него да лист српске школе ко ненозван прима. Упитајте се на пошти у Жабљу. Засад вам шаљемо бројеве 5 — 7, али друти пут неби то могли да чинимо.— Г. М. Б. учитељу у Н. Сл. Песме не иримамо. Обратите се „Јавору" или другом ком белетристичном листу. Издаје и уре^ује: НИКОЛА Ћ. БУКИЋЕБИЋШтампа Ф. Битерман.