Školski list

- т -

(Њшжевпост .) „Наука о геометрмјским облицилга" од М. Петрог.ића изишла је у четвртом и:!дан,у иакладом књил;'аре браће Јовановића у Намчеву. Ово четврто издање сасвим је измењено и умножено, на што обраћамо иажњу гг. учитеља. •— Иста књижара издала је дал>е још и ове књиге: „Друга читанка за II. разред осповнијех школа. Саставио Стево Чутурило," цена 24 нов.; „Настава у женскилг ручним радовима. Упутство за учитељице и матере српске. По Габријели Хилард, Јелисавети Вајсенбах и другима извео II. Деспотовић," цена I ®р.; „Немачки буквар за српске основне школе саставио Младен Средојевић," који је одобреп као школска књига од школског савета. Цена је буквару 16 нов. — Добра је идеја књижаре браће Јовановића, што издаје у поједине књижице сабране народне песме о нашим јунацилт. Досад изађоше „Баиовић Страхиња," „Сибињанин Јанко" и „Војводе Јакшићи." Цена је свакој књижици 15 нов., а уз сваку иде но једна слика и тумач страних речи. — Шталшарија А. Пајевића у Новоме Саду издала је „Успомене из горње крајине. Путне белешке из год. 1880. Написао Владилшр Красић." Почетак тих занимивих и поучних путничких бележака излазио је у бившој „Вечерњачи." ПРОШЕНЕ У ШКОЛСТВУ. Мита Живковић постављен је за проФесора лат. језика на. гимназији у Београду. За среског школског надзорника у МетковиИу наименован је надучитељ свештеник Јосиф Габрић, а за среског школског надзорннка у Макарској грађански учитељ Драгутин Загар. Учитељ у Иригу Илија Радивојевић постављен је рав. учитељем опште пучке школе у Иригу. За салашке учитеље у Сомбору изабрани су бивши ранчевачки учитсљ Петмр Тоиаловић, сврш. приправник Коста Драгосавац и пр. учитељ у Иачетину Јован Хорват. Сврш. приправница СоФија Сабовљевића нгименована је пр. учите.љицом у Лединци, а Стеван Радић пр. учитељем у Трнињи. Сврш. прииравница Олга Стојановића изабрана је за учитељицу у Батоњи, а сврш. приправница ^бубица Риговљева за учитељицу у Уљми. Сврш. нрииравник Никола Ралић наименовап је ир. учитељем у Грку. Драгомир Путник изабран је за учитеља у Надлаку.

УШЖ&ША УЧИТЕЛзСКА ШЕСТА. — Траже се 2 учитеља у Надаљу. Плата .'»50 ф ., стан и огрев. Рок до 30 сеп. по нов. кал. Молбенице маџарски иисанешаљусе управиом одбору бачке жупаније уСомбор. — Тражи се учитељски помоћник у Баји на годипу дана. Плата 300 ф . и 100 ф. станариие Иште се уз молбеницу и лична нријава цркв. школском одбору у Баји. Тражи се учитељ у Чоки. Плата "200 Фор., 3 ланца земл.е, 20 пожунаца жита, 20 пож. јечма и кукуруза, од великог ногреба 1 ф ., од малог 50 н., стап и огрев. Рок до 20 септ. Молбепице се шаљу школском одбору у Чоки. — Тражи се учитељ у Нивница. Платаје 105 ф ., по сесије земд-е, 4 и по јутра јарошке земље, 25 мерова жита, 41 ®з'нту соли, 100 Фунти говеђине, 16 Фунти свећа, 3 хв. дрва, 3 хв. сламе, 1 меров иасуља, гувно и стан. Од укоиа 50 н. Рок до 20. септ. Молбенице се шаљу мес. шк. одбору у Пивница (Бачка). — Тражи се учитељ у Суботишту. Плата 350 ф ., стан и 10-2 к. м. дрва Рок до 30. септ. ио новом кал.

ЈАВНА КОРЕСПОНДШЦИЈА. Г. 1. М. пом. учитељу у Крњешевци. За целу ову годину имате да платите 1 ф . 50 и. Дојакошње бројеве смо Бам нослали. — Г. О. 3. у Добровићу. Претилата Ваша намирена је ва целу ову годииу. Број 15. смо послали. — Г. дру Ј. Ј. 3. у Бечу. Позив нам је стигао касно, кад је већ лисг био сложен, те жалимо, да Вам не могосмо потиуно испунити жељу. Накладној штампарији стојаћемо радо па услузи равапшљањем нозива на нретплату уз наплату поштарине. Уредништво неће ни од сада престајати, да тонло нреноручује на све стране „Невеп."

Издаје и уре$ује: НИКОЛА Ђ. БУКИЋЕВИЋ-

Штампа Ф. Битерман.