Školski list

— 48 —

иут толиво година и кад ти будет имао четири нута више т. ј. моје садање године, ја ћу имати иет пута вигае него што је тај број. Кад обоје саберемо биће дакле у нас двоје девет пута толико колико је тај број. Тај број година је дакле 63 / 9 = 7 година. Мени је дакле сад 4X7 = 28 година. (Кад будемо скупа имали 63 године, ја ћу имати 5 X 7 = 35 година, а ти 4 X 7 = 28 година.) Решења добисмо од г. Светозара Арсенијевића учитеља у Остружници у Србији и од г. Милана Миличевића учитеља у Чаглићу. Решење г. Арсенијевића сасвим је коректно; он се истнна служио алгебрајичним знацима, али их је лако могао да замене горенаведеним закључцима.

РАЧУНСКА ЗАДАЂА НАШИШ ЧИТАОЦИША. Краљ Луј Филип умро је г 1830. На престо је ступио кад му је било 57 година, а дао је оставку г. 1*848. Да се рздио 5 година доцниЈе владао би четвртину свог живпта. Изнађите но тим податцима годину његовог рођења. (Ова задаћа ваља да се реши закључивањем. Решење заједно са именима оних, који су је решили, саопштићемо у 5. броју.)

ПРОШШЕ У ШКОЛСТБУ. Јован Хорват наименован је за ир. учитеља у Товарнику, Милан Поповић за пр. учитеља у Будичци, а Ђорђе Ружичић за пр учитеља у Шуљму.

УПРАЖ&ША УЧИТЕЉСКА ШЕСТА. Тражи се учитељ у Модошу. Плата .400 #р., 10 Фр. паушала, 30 мет. деиата жита, стан са баштом и огрев. Рок до 26. Фебруара. Модгбенице се шаљу цркв. шк. одбору у Модош.

ЈАВНА КОРЕСНОНДШЦИЈА. Г. Ђ. Марковићу учит. у Ватин. Добијаћете у по цене, ако одмах пошљете нретилату. Још се могу добити сви бројеви „Школскога листа од г. 1881. за депу од 2 Фор. Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЂ.

Штампа Ф. Битерман.