Školski list

— 208 —

тпколска књига у овдашњу учитељску школу. — Свештенике и све иријатеље православља упозоравамо, да је у Задру угледало света анаменито дело „Славенски апостоли Кирил и Методије и истина православља Поводом римског покрета у 1880—81 год. иротиву нравославне дркве написао Др. Никодим Милаш Архимандрит и проФесор Богословије." Цена је књизи 2 ф . или 5 дин.

НЕКРОЛОГ. Ћор\е Цвг/јановиЛ умировљени учитељ у Даљу 25. јунат. г. умро је, а 26. јуна уз многобројну пратњу сахрањено је његово тело. Родом је био из Осека где је и шест гимназмјских разреда свршио, затим је учио ирепарандију у Сомбору. Живео је 63. године. Као изврстан учитељ служио је 40 год. најпре у Бешенову у Срему; затим у Будимци, напослетку у Даљу, где је и своје кости као учитељ у миру оставио. Говорио је добро латински, и уз свој учитељски носао бавио се нлетењем столица и наслоњача од прућа, у коме је послу до велике вештине дотерао био. Оставио је после себе сунругу, три кћери: две су за учитеље удате, а трећа иајмлађа је учитељица, Шест година је боловао, и у последње доба уживао је мировину од 400 Форинта. У Земуну је иреминуо 9 јула батајнички учитељ Ђорђе АлексијевиК у 23. години живота. Истом је пре године дана положио овде у Сомбору учптељски испит. Пре стунања у учитељску школу свршио је велику реалку у Осеку. Нека му је лака земља !

УПРАЖ&ЕНА УЧИТШКА МЕСТА. — Тражи се за српско-ираввславпу школу у Траенику један учитељ и једна учитељица сраско иравославне вере, који су свршили учитељску школу. Плата је учитељу 5000 гроша чаршијски, а учитељици 3000 гроша чаршијски. Обоје умсив&Ке слободан стан и огрев Учитељ Ие имати 4 основна разреда мушке дсце и биКе му дужност, да у црквџ иоје и да томе децу иоучава. Учитељица има&е 3 разреда женске деце Првенство имају муж и жена. Рок иријав и траје до 20. јула о. г, Молбенице се шаљу сриско-иравославној црквеној школској оиштини у Травнику (Восна.) — Тражи се учитељ и иојац у Болчу иоджуи. крижевачке. Плата 350 фор. стан, дрва, врт, ораница. Рок до 6. авг. ио нов. кал. — Тражп се учитељ у Пемету (Банату.) Плата 250 ф. ђ 24 кибле жита, 12 к. кукуруз-л, 2 ланца земље, стан и огрев. Рок до иреображења. Молбенице се шаљу г. Сими. Шучалову, гфкв. шк. иредседнику у Немет. ЈАВНА КОРЕСПОНДШЦИЈА. Д. Т. Примили смо и изаИи Ие кад дође на ред. — „ Зашто је наш народ иостао н еморалан Не може уКи због стилистичне слабости. — Р. Ј. Ж. уч. и уиЈР- У Панчеву. Ваш одговор на школску вест у ирогилом броју сувише је дуг, да би могао цео у лист да уђе. Саоиштавамо овде што је главно : ,,шесто г В. Б. у школском столу није још иоиуњено, а гито се иоласка цркве тиче, закључили су комунални учгстељи још г. 1877. сб0јзв0љн0, да сваке недеље и иразника ио један учитељ децу у цркву води и тамо на ред иази; тај закључак сејоги и данас најтачније врши а Остале ствари дале би само иовод новим расиравама Са наше стране морамо јоги и то да додамо, да онај закључак од г. 1877, не сматрамо ниџако за довољан. — Р. Л. П. М. уч, у Баји. Није могуће, да све дође одмах у лист,. чим се иошље. Пма ствари, које чекају још од нове годгсне Пначе Вам стоји рукоиис на расиоложегоу. — Р. II. П. уч. у Рудовцу. Намиру смо Вам иослали у иисму. ЦИР* Овим бројем ступамо у друго полгодиште. С тога уљудно позпвамо учитеље и пријатеље гаколске да се на Школски Лист предплате. За друго полгодиште предплата је 1 ф . 50 п. Још се могу добити сви бројеви од ове године. Издаје и уређује : НИКОЛА ђ Г ВУКИИЕВИЋ. Штампа Ф. Битерман.