Školski list

школски лист. »ШКОЛСКИ ЛИСТ" иалази сваког 15. и последњега у месецу. Претплата је за целу годину 3 ф ., за 4 месеца 1 ф . а за Орбцју 8 динара годишње. Учитељи, који имају мању плату од 300 ф ., богослови и приправници добијају дист у пола цене. Дописи и претплата шал>у се: Уредништву „Школског листа" у Сомбор. Бр. 1. V Сомбору 15. јануара. 1323. Год. XV.

РЛ.СПИС НЛГРДДА. Да би од своје стране допринели живљем полету наше педагошке књижевности, расписујемо и за ову годину награде за три најбоље недагошке расправе, које ће у течају године 1888. изаћи у „Школском листу." Прва је награда три дуката, друга два дуката и трећа један дукат. Које раснраве заслужују награду одредиће умољени пресудиоци, који су изван нашег уредништва и којих ћемо имена у своје време саошитити. Награде ове могу добити само народни учитељи и учитељице. Расираве морају бити оригиналне, а при досуђивању награде неће се узимати обзир на обим расправе, него само на ваљаност. Код распрзва, које се натичу за награду, ваља то одмах при шиљању њихови иисци да назначе. Иначе им отоји на вољи, да или одмах своје име иотпишу или да га у запечаћеном писму својој расправи додаду. Писма уз ненаграђене расправе доцније ће се уништити. Уредништво се нада, да ће овај распис награда наћи одзива у нашем учитељству и да ће оно многобројно окушати своју снагу у утакмици, на коју га позивамо и која може бити само од користи за сриску школу. У Сомбору 1. јануара 1882. Уредништво Школокога лиота.

ИАСТАБНИ ВУЦЕТ ЗА Г. 1883. У УШСКОШ САБОРУ. Без сумње ће и наше читаоце интересовати, да их унознамо у кратко са дебатом, која се развила при претресању наставног буџета за ову годину у угарском сабору. Та култура је заједничко добро свију народа, на како да нас не интересује, како се о њој мисли и како се она развија у земљи, у којој живимо као грађани. Расправа о наставном буџету била је последња на дневном реду пред божићне Ферије и можда се има нешто и томе да припише, што није трајала више него три