Školski list

— 16 —

НЕКРОЛОГ. 16. дец. пр. г- преминуо је у Београду Владимир Вујик у 65. години живота. Покојник је био проФееор у богословији и у вишој девојачкој школи у Београду. Његова српека граматика дуз&е се времена и на једној и на другој страни Саве употребљавала као школска књига.

НОВЕ К&ИГЕ. О претоваривању школске деце. Опомена родитељима, учитељима и свима пријатељима дечијим од дра Фридриха Вилхелма Фрике-а. Превео Александар Јорговић про®. више девојачке школе у Н. Саду. У Новом Саду. Издање књижаре Луке Јоцића и др. 8° с. 76. Омбра роман А. Женевреја. Превео с Француског Ј. В. Несторовић. Нови Сад, издање књижаре Луке Јоцића и др 8° с. 196. Нада забавник за омладину књига I. Издаје и уређује уредништво Српчета. У Београду у штампарији код св. Саве. Велика 8° с. 100. Цена 60 пара динарских. Од „Дела Ђуре Јакшића," што их издаје у Београду одбор, који се за ту цељ саставио, изишла је и књига II., у којој се налазе епске песме. Чича Томина колеба или Црно и Бело. Како су живели североамерикански робови. По епглеском изворнику, који је нанисала Веесћег81;о\уе, за одраслију децу немачки прерадио А. X. Фоговиц. На српски превео А. М. Магић. Са две слике. Издање српске књижаре браће М. По новића у Н. Саду 1883. Цена је 40 нов. 8° с. 106. УШЖ&ЕНА УЧИТШКА ШЕСТА. — Тражи се учитељ у Фаркаждину. Ако се не нађе учитељ иоиуниКе се то место и учитељиг^ом. Плата 300 ф., ланац земље, стан и огрев. Молбенице се шаљу до 25 јан. по нов. кал. кр. жуи. надзорништиу у В. Бечкерек —Тражи се учитељ у Варјашу, Рок 23, јан.

ЈАВНА КОРЕСПОДЕНЦИЈА. Сл. местном школском веИу у Голубинци. Наш лист стаје 3 фор. на годину и тако Вам иретиче 1 ф., за коју можете ако је ио вољи добити иотиун екземилар ,,Школскога листа еС за г. 1881.

Ц^Г" Овим бројем почиње XV. течај ,Школскога листа." Молимо све његове нријатеље, да се што ревносније заузму, да се лист распростре у нашем учитељству и нашим породицама. Тиме ће они уједно допринети и усавршавању овога листа. „Школски лист" доносиће и ове године одабране чланке и расправе педагошкога, дидактичкога и опште поучнога садржаја, као и све вести, које се односе на школу и васнитање. Цена је забележена на челу листа. Још »мамо потпуних екземплара „Школскога листа" од ове године. Ко за иоти пошље 3 Фор., том дајемо на дар потпун „Школски лист" од г. 1881. и од г. 1880. све бројеве, колико се и док се код нас налазе. Иначе уступамо , Школски лист" од г. 1881. за 1 ®ор. (2 дин.) а бројеве од г. 1880. за 50 нов. (1 дин.) НИКОЛА X. ВУКИЋЕВИИ, уредник „Школскога диста." Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЂЕВИЂ. Штамиа Ф. Витерман-