Školski list

ШК01СКИ 1ИСТ. „ШКОЛСКИ ЛИСТ" излази сваког 1б. и последњега у месецу. Претплата је 8а целу годину 3 ф., за 4 месеца 1 ф. а за Орбију 8 динара годишље. Учитељи, који имају маљу плату од 300 ф., богослови и приправници добијају лист у пола цене. Дописи и претплата шаљу се : Уредништву „Школског листа" у Сомбор. Бр. 2. У Сомбору 31. јануира. 1333. Год. XV.

0 ВАС1ШТЛ.&У БДСПИТ1ЧИЦ1.*) Жена је рођепа васиитачица. Васиитати девојке за будуће матере и ваопитачице деце значи васпитавати народ. Жена у кући није само свећеница домаћег огњишта, него и владалац у колу деце, прва дадиља, учитељица, васпитачица. Са каквом спремом наступа она то своје свето звање ? Какво знање и вештину доноси она у исто из народне школе и гдекад и из више школе ? Наставна основа у народној школи има само два иредмета , којима се разликује настава девојака и дечака То су ручни женски рад и тако назвапо ^куКарство.^ Тако то наређује државни школски закон Ипак није могла досада пракса да изведе на чисто, које место припада том проблематичном предмету, те и једна министарска (аустријска) наредба не може а се да не изјави овако: „Наука о кућарству није самосталан предмет. Поука, која у ту струку спада, нека се, у колико се тиче спремања одела, даје при настави у женском ручном раду, а остало нека се предузме при настави у реалијама." Да будућа домаћица неће само нлести и кухати, него и васпитавати, или бар неговати и управљати децом, на то се сасвим заборавило,

*) У своје време јавилц смо нашим читаоцима, да је ва нрвог нроФесора филосоФије и недагогике на чешком свеучилишту у Прагу именован врстан чешкп педагошки писац др. Г А. Линднер. Педагошки кругови у Прагу свечано су нрославили љегово ступање па свеучилиштну катедру. Да се и наше учитељство унозна мало са овим највећим педагогом ваше чешке браће, доносимо овде његов чланак „0 васпитању васпитачица," како је саопштен у 1. овогодишљем броју „Ро81а г ВшЗсе". Тај је рад, колико ми знамо, прво, што је Линднер писао, одкако је свеучилиштни проФесор. У толико радије саопштавамо тај чланак. У.