Školski list

— 224 —

— Траже се учитељи и појци у Буђановци ^400 ф ., огрев и стан и У Суботишту (850 ф ., огрев и стан). Молбенице управљене на кр. зем. владу шаљу се до 20. авг. по нов кал. дотичном општинском школском одбору. — Траже се учитељи у Клокочевику у котару гарчинском~и у Лаза у котару винковачком. Плата 350 ф ., станиогрев Молбенице управљене на кр. зем. владу шаљу се до 30 авг. по нов. кал. дотичној кр. котарској области. — Тражи се учитељ у Ловри (85 Фр. и депутат.) Молбеницу до усековања председн. цркв. општине у Боге и. р. Касгкеуе.

НОВЕ КНзИГЕ. Грађа за Флору кнежевине Бугарске одДр. Јос. Панчића Е1етеп1а ас1 Ногат рппсјра^из Ви1^апае. Београд штампано у краљевско-српској државној штампарији 1883. Вел. 8° с 71. Дела Ђуре Јакшића Књига УШ. Драме. У Београду у краљевско-српској држ. штамнарији 1883. 8°с. 144. Цена је свакој књизи динар и но. Павао и Виргинија од Бернарден -а де Сен Пијер-а. С Француског превео Др. Ђорђе Дера. Друго прегледано и поправљено издање са две слике. У Новом Саду. Издање штампарије Николе Димитријевића 1883. 8° с. 182 Цена је 60 н. Књига за школу и народ свеска десета. Почетнице природних наука. Минералогија написао Карло Ф. Петерс, ироФ. минералогије и ге ологије на универзитету у Грацу Превео И. М. Душманић, проФесор. Са сликама. У Н. Саду, издање штампарије А Пајевића. 8° с. 147. Стаје тврдо укоричена 50 н. Најомиљеније песме Бранка Радичевића. Издање српске књижаре браће М. Поновића у Н. Саду 8° с. 64. Цена је 15 н.

ЈАВНА КОРЕСПОДЕНЦИЈА. На чланак „Мане наших учитељица," који је изишао у 12. броју добили смо одговор од једне учитељице. Да се иоштована сачинитељка поставила само мало на опште гледиште, кад је тај одговор нисала, ми би га драговољно доиели, али пошто је садржај истога скроз личне природе, то не можемо да му места уступимо и жалимо. што то не можемо. Ми смо већ нре иоменули, да смо горњи чланак (из ког смо иначе најјача места изоставили) само нерадо саонштили, али иошто се питање о учитељицама претреса сада у свима педагошким листовима, не могосмо да га одбијемо, а уједно смо позвали учитељице, да на исти одговореТај позив и сада понављамо, али молимо само, да одговор буде објективан и бар у главноме опште природе. — Баш на завршетку листа добисмо међутим чланак „Мане наших учитеља" од друге учитељице и ма да је и тај сувише личан, саонштавамо га евоодмах, дасвоју неиристрасност у тој ствари носведочимо. — Допис из Баје дошао је касно.

Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЂ.

Штампа Ф. Битерман.