Školski list

— 352 —

премештен је он за проФесора у Еарловац, где после кратког времена са слабости живаца и умно ослаби, тако да је морао у мир стављен бити. По закључку вис. Школског Савета одређена му је мировина из народног Фонда, ко|у је тек после министарске потврде недавно узкивати почео. Верна супруга његова учећи приватно децу брижљиво га је до смрти неговала и дворила. Више од године дана лежао је болан у постељи, од које га је тиха смрт ослободила. 17. Новембра после подне праћен од управитеља, проФесора и питомаца учитељске шкоде и од учитеља и ученика овдашњих србеких народних и висше девојачке школе сахрањен је овај ревностни трудбеник школе србске на свето-успеноком гробљу Сомборском. Вечна нека му је успомена! 9. нов. представио се у Долову Стеван К. СтојадиновиК, равнајући учитељ у Баваништу. Покојник је свршио г. 1873. учитељску школу у Сомбору и био је вредан и одушевљен учитељ. Неколико пута дописивао је и у „Школски Лист", а издао је ире три године на свет још и књижицу „Основи угарске отачаствене повеснице", која се употребљује у неким школама у Банату. Нека је младом трудбенику на пољу народне иросвете лака црна земља!

ПРОШЕНЕ У НШОЛСТВУ. Сврш. цриправница Анастасија Антонијевића изабрана је за учитељицу у Ђали.

УШЖ&ША УЧИТШКА ШЕСТА. — Тражи се учитељ у Ланговету. Плата 300 ф ., стан п огрев. Молбенице маџарски писане шаљу се до 31. дец. по нов. кал. унравном одбору крашовско-серењске жупаније у Лугош. — Тражи се учитељ у Коњпцу. Плата 500 ф., стан и огрев. Молбенице гласеКе на срп. прав, цркв шк. општину у Кољицу шаљу се до 6. дец. г. митрополиту Игм.атију у Мостар.

НОБЕ КБШ. Дечија лира, Збирка цесама за певање у школи и код куће. Прабрао Светозар АрсенИјевић, учитељ У Новом Саду, издање и штампа А. Пајевића. 1883 8° с. 172. Цена 30 новч.

ЈША КОРЕСПОДЕНЦИЈА. Пријатељу у Берлину. Др. Пачу није остао у Вел. Градишту, него се вратио опет натраг у Сомбор. — „Школске визите." Не слажемо се у многоие са садржајем тога чланка, те нам нећете замерити, што га не можемо да донесемо у нашем листу.

Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЂ.

Штамна Ф. Битерман.