Školski list

— 16 -

ПРОМШ У ШШСТВУ. Равнатељ вшпе девојачке школе у Вараждину Фрања Степанек именован је кр жупанијоким школским надзорником за жупанију вараждинску. Сврш. лринравнида Јелена Петровића поставхена је за нр. учитељицу у Срп. Итебеју, а сврш. лриправник Коста Петровић за пр, учитеља у Мокрину. Учитељ у Винковди Атанасије Стојадиновић нромакнут је ив трећега плаћевнога разреда у други. Учитељ у Уљанику Нетар Богић именован је правим учитељем у Вел. Грђевду, привр. учитељ у Мохову Јован Чордашић привр. учитељем у Малој Ремети, а нам. учитељ у Нови Пављави Дамјан Поповић и нам. учитељ у Поповцу Никола Драгојевић правим учитељима у истим местима и сврш. приправник Богомал Прица привр. подучитељем у Ораховици. Учнтељ у Миклеушки Коста Драгосавац постављен је за учитеља у Слобоштини.

УШЖБЕНА УЧИТЕЈБСКА ШЕСТЛ. — Тражи се учитељ и појац у Слобоштини у кр- поджунанији пожешкој. Плата 350 ф , стаа и огрев. Молбевице зшрављене на вис. кр. земаљску владу, оделење за богоштовје и наставу шаљу се до конца јануара по нов. кал месном школском одбору. — Тражи се учитељ и појац у Уљанику у кр. поджупанији пакрачкој. Плата 400 ф -, стан, 3 јутра земље и огрев. Молбенице управљене као горе шаљу се до конца јануара по нов. кал. месном школском одбору. — Тражи се учитељ православне вере у Ператовици Великој, општине грубишнопољске у кр. поджупанији беловарској. Плата 350 ф ., стан и огрев. Молбенице управљене као горе шаљу се до конца јануара по нов. кал. кр. надзорништву и Беловару. — Тражи се други учитељ и појац у Ровишту у кр поджупанији крижевачкој. Плата 350 стан и огрев. Молбенице управљене ка.о горе шаљу се до 3 #ебр. по нов. кал. кр. надзорништву к крижевце. — Тражи се учитељ у Рац-Алмашу. Плата по сесије земље, од брачног пара ио 1-20 ф . и стан Молбенице до краја јануара г. Г. Амиджићу пароху и председнику у Рац-Алмаш. — Тражи се учитељ у Мокрину. Плата 442 Фр. 90 н., стан и 3 ланца земље. Молбенице до краја јануара одбору српских школа у Мокрин.

НОВЕ КНзИГЕ. Познавање и неговање човечиЈег тела за ученике основних школа иаписао Светозар Милетић учитељ. Треће издањз. У Земуну издање и штшпа Србииа-Милоша Грабовачког 1883. Мала 8» с. 32. Цена 10 новч. или 20 пара д.

ЈАВНА КОРЕСПОДЕНЦИЈА. Г. Марку Врсаловићу равн. уч. Повље. Нека буде и ове године по Вашој жељи. -- Г. Милошу Костићу уч. у бос. Градишци. Послали смо Вам „Ш. Л." од 1881. год., за који нам дугујете 1 ф а. вр. — „0 здрављу у школи." Пуно је грешака у језику, а и стварних (у ваздуху се не налази карбонијум, него угљена киселина). Члазак се тај не може исправити, него треба сасвим да се преради, а за то немамо на жалост времена. — „Школски врт и како треба да буде уређен и т. д." Предмет је тај већ §довољно исцрпљен у извештајима са учитељ.ских скупштина, који су саопштени у последњим бројевима. Жао нас је да сте се закаснили, Поздрав. јЛР* Молимо све иријатеље „Школског листа," ди се заузму, да се исти већма распростре но што је до сада случај. Само тако осигураће се опстанак овоме листу. Данас је на жалост још врло много српских учитеља, којима он никако не долази у руке. Цена је означена на челу листа. Још имамо потпуних примерака од „Школскога Листа" загг. 1881., 1882. и 1883. Сваки од прва два течаја стаје 1 ф . а- вр., а течај од 1883. год. 3 ф . а. вр. Иадаје и уређу.је : НИКОЈГА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штампа Ф. Витерман.