Školski list

- 112 —

НЕКРОЛОГ. 29. марта о. г. иреетавио се после дугог боловања у Н. Сланкамену тамошњи учитељ Мојсије БизумиК у 42. години свога живота. Покојник је сиадао међу врсније граничарске учитеље и будио је крепко срнску свест како у школи, тако и у народу. Заслужио је да му се каже: Лака ти црна земља! Немила смрт оиет нам истрже из круга школског једну од најваљанијих и најотличнијих србских народних учитељица. Милица МихајловиКева учитељица Сентомашка после дужег боловања од сушице преставила се уочи Ускрса 7. Аирила о. г. у Сенти, где се код своје матере и млађе сестре тамошње учитељице у последње време бавила и лечила. Како нам се брзојавом јавља сахрањена је нокојница други дан Ускрса 9. Анрила у Сенти уз велико саучешће ондашњега србства. Милица Михајловићева била је старија кћи покојвог учитеља Сентомашког. Она је рођена 1856. године у Сентомашу; из детињства отликовала се вредноћом, умном бистроћом и благом нарави и нримерним владањем; с тога је отац у јесен 1872. године доведе у учитељску школу Сомборску, где је за три године као најбоља и најнриљежнија ученица педагогијске науке свршила и на свршетку 187 4 / 5 школске године учитељски испит с отличним успехом иоложила. Поставши учитељицом у свом кесту рођења одправљала је она звање с најбољом вољом и ревношћу све дотле, док је болест није обрвала. Последњих година није могла сама дужности своје одправљати, него је уз дозволу своје власти заменицу држала, а она је лека тражила бољи свајој у гласовитом Глајхенбергу и гго другим местима, али се њеној бољи немогаше лека наћи, и она у цвету младости своје мораде се растати са овим светом и са школом, у којој је тако ревностно и са одушевлењем делала. ПРОШШЕ У ШШСТВУ. Бивши учите .ђ на сомборски салаши Л Н. Мачкић постављен је за учитеља у Д. Милановцу у Србији, а сврш. нриправница СоФија Косанића за учитељицу у Црепаји.

УШЖБЕНА УЧИТЕЈБСКА ШЕСТА. — Тражи се учитељ у Башахиду. Плата 450 ф , 3 ланца земље, стан и огрев, а за утење месне младежа у ноталном појању добиће још годшпљу припомоћ од 150 ф Молбенице православној црквеној општиви у Башахид.

НОБЕ КБИГЕ. Шгјка у шгјШ 8о]аћ. МекосПспа гагргауа. 8рјза1 Ег. Наирктач. РопаНз \г „Ророктка." 2а1огЦ М. КегаС МагЉог 1884. 8°. с. 26. Цена 15 новч. Гласник српског ученог друштва књига 55 Расправе и други чланци Са једномгеолошком картом. У Београду 1884. У штампарији краљевине Србије. Вел. 8°. с. 372. Цена 2 дин Устанак у Босни од 1875. до 1878. год. Грађа за новију српску историју рата за ослобођеље. У Н. Саду, штампарија А. Пајевића 1884. Вел. 8° с. 212. Цена 1 ф . 50 н. ЈАВНА КОРЕСПОДЕНЦИЈА. Г. Ч. В. уч у Јамени. Говор нам се врло допао, али мислимо да му је по његову садржају место у „Гласу Истине". — х. у. у Загребу. Саопштили би, да се не бојимо, да би помињање о поступку онога господина, о ком нам пишете, имало за Вас рђаве посљедице Идућим бројем излази претплата свој оној гг. претплатницима, који су се претплатили на четири месеца. Молимо их да благовремено понове претплату, како им се неби обуставило шиљање листа. Још се могу добити сви бројеви од ове године. Имамо још и потпуних екземплара за г. 1881. и 1882., од којих сваки течај дајемо за 1 ф . и од г. 1883,, која стајв 3 ф. Издаје и уређује : НИКОЛА Т>У ВУКИЂЕВИЂ.

Штахда Ф. Бхтерхан.