Školski list

— 192 —

љајан, што је г. Божа арви рођени Србијанац, који је иолагао и ноложио нроФесорски испит из једног од класичких јевика.

НЕКРОЛОГ. Отад лужичких Срба, њихов ирви родол.уб п неуморни писац, брааилац и загатитник срнске народности у Лужици Јовап Лрнспит Смо.гер нреставио се 1. (13.) јула о. г. у Будишину (у Саксонској) у 68. години жнвота. 13. о. м. преминуо је у цвету своје младости код своје куке у Староме Бечеју модошки учитељ Ллександар РафајловиК. Покојник је свршио пре две године уч. школу. ЈАВНА ЗАХВЛЛНОСТ. Нотписави изриче најтоплију благодарност г. г. К. Јовановику подпредсед^ику, Др. Љуб. Пенадовићу и Ст. ЖивкјВиКу одборницима црк. општине, који су 10. јуна т. г. на дан испита из црквеног појажа, ову шзсолу својим ирисуством од стране општине иочаствовали. У име учениаа нека је хвала г. К. Јовановнку, који је са 20 ком. кљига разног садржаја добре певце и најревносније иохађаче цркве — одарио. Од своје стране кличем: Живели свесни одборници и хиљадили се таковц дародавци. Ианчево 18. јуна 1884. Веако Константинови^, учитељ црк. иевап,а.

УПРАЖБЕНА УЧИТЕЉСКА ШЕСТА. — Тражи се учитељ у Бањојлуци. Плата 600 ф ., 25 ф . за дрва ц стан. Молбепице до 15. јула српској православвој црквено-школској ошигини у Бањојлуци (Босна ) — Тражи се за вишу девојачку школу у Сомбору учитељ природних наука, краснописа, цртаља и немачког језика са платом од 800 Фр. и 80 Фр. станарине ; дал>е два учитеља за сомборска селишта 1'анчево и Радојевике са платом од 400 Фр. и станом. Молбенице до св. Илије председништву школског одбора у Сомбор. — Тражи се учител> у Модричу у Босни. Плата 500 Фор., стан, о гр<: I: и комад земље. Молбенице до 15. јула правосл. црквено-школском одбору > Модрич. — Тражи се учитељ у Бел. Гају. Плата 20'Ј Фор., 24 мсци жита, 24 меци кукуруза, 4 ланца земље, стап и огрев. Молбенпце до конца јула српској православној ошптини у Вел. Гају. — Тражи се учитељ у Пирошу. Плата 318 Фор., стан и 3 јутра земље. Молбенице до 1. августа цркв. школ одбору у Пирош. — Тражи се учитељ у Маишу. Псата 340 Фор. 5 ланаца земље, стан и огрев. Молбенице де Преображеља срнско-православном школском одбору у Маиш. — Тражи се учитељ православне всре у Лединци (400 ФОр., стан и 40 Фор. дрварине) и учител.ице исте вере за то место (350 Фор., стан и огрев ) Даље се траже учитељи исте вере у Илоку, Нештину, Грабову, Воги.у, Шуљму, Сибачу, Ривици, Путинци, Раковцу и Петровци (дољни.) За Илок је плата 400 Фор*, стан и огрев, за друга места 350 Фор., стан и огрев. Молбенице за сг;а номенута места уиравл.ене на кр. хрв. слав. далм. земаљску владу, оделење за богоштовје и наставу шаљу се до 10. авг. по нов. кал кр. школском надзорништву у Вуковар. — Траже се учитељи нравославне вере у Беденику, Великој Ператовици, у Турчевићпол.у, у Великој Нрешн.евици, у Стуиовачп п у Миклеушки. За Миклеушку плата 400 Фор., за сва друга места 350 Фор„ стан и огрев. Молбенице управљене као горе до 10. авг. по нов. кал шк надзорништву у Беловар. — Траже се учитсл.л православне вере у Борови (ношта Сухопоље), у Пчелићу (пошта Сухопоље), у Смуда (пошта Вокин), у Гаћшпту (пошта Вировитица), у Клис и (ношта Воћин), у Сухојмлаки (пошта Слатина), у Мединци (пошта Слатина), у Допсииу (пошта Чеиин), у Погановци (пошта Бизовац), у Паучју (пошта Ђаково), у Обрадовци (пошта Ораховица). у Капелни (пошта Дољни Мнхољац) и у Кућанци (пошта Дољни Михољац.; У Смуда, Воћину и Мединци плата 400 Фор., за сва друга места 350 Фор. стан и огрев. Молбенице управл>ене као горе до 15. авг по нов. кал. дотичном месном шк. одбору — Тражи се учитељ нравославне вере у Чремушљаку. Плат а 350 Фор., стан и огрсв. Молбенице управљ. као горе до 10. авг. по нов. кал. кр. котарској области у Петриљи.

НОВЕ КБШ. Шематизам источно-православне србске Архидијецезе Сремско-Карловачке. За годину 1884. Нови Сад, штампарија А. ПајевиКа. 8° с. 80. (Са ликом и Факсимилом српскога патријарха) Издаје и уређује: НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ. Штаниа Ф. Битеркан.