Školski list

- 60 —

и задовтство; — са жељом: да и у будуће таке постуна. У Баји 15. Фебр. 1885 Милош Димитријевић, парох и шк. управитељ, Ник. Б. Ђорђевић перовођа. (Србске шноле у Хрватској ) У прорачунском одбору хрватско славонске краљевине 8. 9. и 10. Аирила о. г. по римском повела се реч и о србским вероисповедним школама. Срби посланици саборски, као чланови тога одбора, бранили су србску ствар и иарекли су спечано, да у православној цркви неможе бити службе Божије без саучешћа народа, а ово се постићи може само тако ако се у пародној школи својој деца науче читању и појању црквеном, што се у садањој покомунаљеној школи неда постићи. Барон Јован Живковић јавно је изјавио, да ће се одсада и он заузимати за вероисповедну школу; јер комунална школа у хрватској подкопава веру и иде на оштећење народности србске, а он жели да се србска деца у школи за србље васнитавају. Дајте нам нашу србску школу — рече он, — па ће одмах бити међу нама љубава и братимства." Прослављени наш књижевник Др Јован Суботић казао је : да он никада није био пријатељ хрватског школског закона, иа није ни сада, јер тај закон тако се приказује србину, као да се њиме смера да се србски народ одроди од своје вере и од свога бића; и зато ћо и од сада радити да се тај закон са бољим и целисходнијим измени.

ПРИКАЗИ. 1. „Коло" за гласовир од Др Јована Пачу-а Српски народ нема величанствених онера, да њима задобива свет, али има зато срнску песму, српске звуке. Неверујем, да има срискиња, које свирају у гласо вир, да неби радостно и одушевљено неговале сриску песму, српске звуке. Коме не заигра срце од милине, кад чује коло — коло-наоколо. Ови прави српски звуци чарају срце сваког србина, и он њих у највећем усхићењу радо слуша. Ето дичне српкиње, сад се вами пружа опет ирилика, да можете неговати ону милу српску игру „Коло." Српска књижара браће М. Поповића у Новоме-Саду издала је „Коло" за гласовир, које је написао наш велеуважени уметник Др. Ј ован Пачу. Иста књижара издала је већ год. 1883. такођер једно „коло" од Др. Јована Пачу-а т. ј. о нреносу косгију српског песника Бранка Радичевића, које је „коло" српски народ том приликом нрозвао „Бранковим Колом." Не треба обашка препоручивати ово ново ,.коло." Српском свету је име Др. Ј. Пачу-а, као ирвог српског уметника на гласовиру и композитора нознато. Желио би, да ово лепо ново „коло" ни у једној сриској кући неоскудјева, где се негује музика и то наиме српска музика. Издање је врло угледно и украшено са сликом композитора. Цена је 1 Форинта. Блажек.

Р А 3 Н 0. (Хиљадугодишња ирослава арвих шросветитеља Славјанских .) Преосвештени епископи далматински, бококоторски и горњокарловачки, митропо-