Školski list

— 14 —

Усљед овде саобштеног дописа уредништво је отворило три запечаћена иисма нод гореозначеним знацима, из којих се види, да је иисац чланка под знаком „Писмо" а под насловом „Шта чини школа за народно образовшве 1 ' господин Мита Нешковић учител, у Павловици ; писац члаика под насловом: „Какав је савестан учитељ", је г. Аркадије Павловић учитељ керски; а нисац чланка: „Запт основне школе са једним учетељем" је г. Теодор Новковић учитељ у Горњем Михољцу. Истој господи су дусуђене награде већ отпремљене. У једно нам је пријатна дужност, да Славном србском учитељском збору у В. Кикпнди топло захвалимо, на готовосги, којом се молби нашој одазвао и оцењивање послатих нам чланака извршио* У Сомбору 4. Јануара. 1886. Уредништво , Школскога ЈГиста".

НЕКРОЛОГ. Госно1)а Сара удова Поповлћка р^ђена Лолићевт, последња ербкиња православпе вере у Трнави, преселила се у вечност 28. Новембра нр. г. и сахрањ°на је с великом свечаношћу по обреду нравославне цркве на првозванога Андрију, нокрај свог покојвог супруга на правослакном гробљу трнавском. По наредби преосвештеног г. епископа будимског, нокојницу је опојао и до гроба спровео најпречастнији г. Јеремија Мађаревић протопресвлтер будимски с парохом сентандрејским г. Чупићем и једним певцем сентандрејским. Као што нам из Ст.-Андреје јављају, покојница је у последњем завештању свом оставила имање своје на добротворне цели. Између осталога наредила је, да се из њене закладе три србина православне вере у трнавској гимназији уче, а првенство имају свештеничка деца из Сентандрије и из будимске дијецезе. Такође се вели, да се она и за еиромашне ученике и ученице србске учитељске школе сомборске постарала, и тиме вечити спомен себи у народу свом оставила. Оволико за сада, а надамо се, да ћемо о овој новој задушбини покојне добротворке скорим точно извешће читатељима нашим саобштити.

Р I 3 Н 0. Србско становништво у Сомбору У години 1885. крштено је у обе православне цркве сомборске 454 деце, а исте године премило је 364 људи ; вшце се дакле родило него што је умрло 90 душа. Исте године венчано је у обе цркве наше у Сомбору 114 брачних пари. За углед србским обштинама. Србека црквена обштина велико-кикиндска по закључку свог црквеног одбора изволила је ове године преко главног свог тутора г. Ристе Телечког иослати предплату на девет нримерака „Школскога Листа", желећи да се један примерак шаље црквеношколском одбору у В.-Кикинду, а остали 8, да се дају као њен дар сиромашним србским православним обштинама, относно школама. Извршујући са захвалношћу овај закључак номенуге родољублве и