Školski list

— 92 —

Духа и благодарењу, као и на спомену мртвијех. И ову је свеску прегледао и одобрио нага вјештак г. др. Јован Пачу, на чему му и овом ириликом изјевљујемо јавну захвалу. Цијена је и овој свесци, као и осталима, 1 ®ор. а. вр. За поштарину у аустро-угарској монархији иштемо јошт 10 новч. Јошт имамо од I. и II. свеске на продају. Шиљемо само заготов новац. УСарајеву, на Благовијести 1888. године. Г а вр и л о Б о љ а р и ћ, свештеник и вјероучитељ на великој гимназији. Никола Тај ш а нови ћ, учитељ пјевања.

1ЕЗ:о^е ш^иге. Уредништву овога Листа достављене су следеИе књигс на ириказ: п Рес1адодгја II. <1 го. Оћсе оЈткоз1оу1је" заз^аујо 8<;јерап Вазапсек ис1"ке1ј кг. исИе1Ј8ке вко1е и 2а§геБи. Оги§;о ро зуе ргега(1јепо 12(1апје. 2а^геБ, пак1а<1а ћгу. ре(1а§о§1Ј8ко§ кпј ]2еупо§ гћога. 1888. У осмини , 156 страна. Дена је 80 новч. „Извештај о срп. учитељчкој школи у Карловцу за шк. 188°/ 7 - годину, саставио Петар Радуловић унравитељ. Панчево 1888. Штампарија браће Јовановића. „Шематизам православне еиархије Далматинске за год. 1888. Задар, печатња Ивана Водицке. Из овога се види, да је прошле године било у тој епархији 69.684 нравославних душа у 58 парохије. Катихумена било је 895. „Рашта се тако догодило ?" Приповијетка из српског и циганског живота, награђена од „Матице Српске," написао Ђорђе Јовановић глумац, прештамнано из „Босанске виле". Цена 30 новчића. Издање „Босанске ввле" 1888. у Сарајеву.

УПРАШБША УЧИТЕЉСКА ШЕСТА. — У Тиса-Хеђешу у епархији темишпарској, тражи ое учитељ. Нлата је 400 Фор. стан и огрев. Учител. је дужан у шкоди осиж, свију осталих учевних предмета у I. и II. разреду још и у дрквеном појаљу децу обучавати и у цркви на вечерњу, јутрењу и литургији појати. Молбенице се шаљу Школском Одбору у Тиса-Хеђешу. — Овим се отвара стечај на два упражљена учитељска мјеста 1. и II. III. и IV. разр. осн. српске школе. Учитељима спада у дужност осим школе и појаља у пркви нратља при ногребу као и обучавање дјеце пјесмамаи декламацијама нужиим за приређеље св. Савске бесједе, првенство имају вични хармоничном појаљу, плата је годишље свакоме 600 Форинти а. вр. у име стана 8 ®ор. мјесечно а у име огрева '24 Фор. годишље. Учитељи морају бити Срби православне вјере и који су свршили учитељску школу са добрим успјехом. Свједоџбе и молбенице ваља иа подписани одбор најдуже до Нетрова дана о. г. послати. Из сједнице срнске црквено-школске општине. У Брчком 16. Марта 1888. г. Предсједник општине Ј1ука МитровиИ, перовођа Јефто КостиК. Сви, који за „Ч1к. Лист" за 1886. и 1887. год. дугују, позивају се да дугове своје за 8 дана измире. Оне пак сл. обштине и школе, којима се ове године „Шк. Ј1ист'' шаље а до сада још предплату послале нису учтиво се умољавају, да нам што скорије накнадно овогодишљу предплату поштанском упутницом доставе иначе неке моћи Лист овај уредно излазнти. Адмииистрацуја „Школскога Жиста." Издаје и уређује: НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ.

Штампарија Ф. Битермана у Сомбору.