Školski list

— 35 —

је за сталног учвтеља у истом месту. Ђорђе Цвејић учитељ товарнички наименован је за правога учитеља у Јазку. Богдан Наранџић наместнв учитељ у Јасенашу наименован је за нривременог учитеља у Навловцима. Милан Коњовић досадашњи учитељ у Буђановцима наименован је за иравога учитеља у Голубинц; ма. Госпођице Анђелија Ђорђевићева и Антонија Бутковићева наименоване су за привремене учитељице у Голубинцима. — За учитеља у Канаку изабран је г. Адам Чаплић свршени приправник. За учитељауСрб. С. Мартону пристављен је г. Милан Стојичић свршени приправник.

НЕКРОЛОГ Бладимир Ананијеви^ приправник трећега разреца родом из Вршца преселио се у вечност у двадесетој живота свог години поеле дужег боловања у Вршду код својих родитеља 19. Јануара о. г. и сахрањен је на тамошњем гробљу уз велико саучешће. Другови су му школски из Сомбора леп венац на самртнички одар положили. Роднтељи у покојнику свог доброг јединца сина, а школа србска смерног и благонадеждног кандидата учитељског звања изгубише. Бог му дао у рају насеље!

РАЗНО. Парастос краљевиИа Рудолфа у Сомбору. Тужни гласи звона у обе православне нарохијалне цркве Сомборске пет дана узастопце објављивали су прерану смрт престонасљедника. На сами дан погреба његовог у уторак 14. Јануара у 10 часова пре подне држана је заупокојна служба у овдашњој римској пркви, од куда су представници свију овде налазећих се власти на челу са пресветлим г. жупаном око 10 3 Д часа дошли у св. Ђурђевску србску цркву, где је у тај мах започет свечани нарастос, који је одслужио вајиречзстнији г. протопрееватер са два свештеника и два ђакона. На парастосу присуствовали су сви приправници и приправнице, ученице више девојачке и ученицн свију србских народних школа, као и Срби ученвци кр. гимназије и трговачке средње школе овдашње са својим наставницима. На хору појало је ири овој тужној светковани србско грађанско певачко друштво под управом својега хоровође г. Нике Грујића. Ирмосе од заупокојног канона одпојали су принравнвци. Народа је при овој тужној светковини много било. Краљевски дар. Његово Величанство премилостиви цар и краљ наш изволио је 100 ®ор. а. вр. из своје ириватне благајне подарити србској црквеној обштини у Будмиру на зидање школског здања. Племенити дар. Благородни г. Павле племенити Еремић иредседник штедионице велико-кикиндске и члан саборскога одбора изволио је на прииомоћ сиромашних приправника у Сомбору о Светосавској беседи приложити 25 ф . од своје стране, а 25 ф . од стране иоменуте штедионице. Слава му и хвала! Књижевни дарови. Познати родољуб г. А. Пајевић накладатељ школ ских књига у Новом Саду доставио је као дар „Друштва св. Саве" не-