Školski list

Та данас је од тог доба клета Пет стотина нреиаћених лета, Пет векова онлакује зала Тужна јека од српских гусала! Боже правде, носле мука тешки' Српски народ погледај ватешки И закрили сиротана, Боже силни, правдо света, Доста беше тешких дана Пб тисућу горких лета.

3.

Свете сенке из времена стара, Дивна ^ојско сриског цар-Љзара, Погледајте данас са висине, Како Срби дичан помен чине, Дичан номен — јер ваад сачуваше Оне свете аманете ваше: Свету веру и народност своју, А за које надосте у боју. Не клонуше под тужњавом, Под оковом, поц синџиром, Крепише се старом славом Часним крстом и иутиром. Ђ. СТРАЈИБ.

У Руми, 16. (28.) Априла 1889.

II. ОПРОШТАЈ од видовданске кетстогодишњкце.

Збогом, брате, збогом, селе, Српске мајке чеда мила ! Часак стиг'о да се деле Српчад, што се окупила !

Ви, о сени нреблажене, Поврх Српства што лебдите, Покрај раје ногажене, Стан : те, да је соколите!

Дајте нама ви, о славни, Растуреним у час ови, Успоменом дела давни' Да се веза нам обнови ! 4. Верујући у вас, врли, На растанку данас ево Србин опет наду грли, Сну веруЈе, што га снев'о ! НЕНАД.

Средишњи одбор за видовданску ирославу : Јовам А. ђуричнћ.

НАСТАВНИ ПЛЛН ЗА УЧЕБЕ ШАХАРСКОГ ЈЕЗИКА у србским нар. вероасиоведним школама у краљевини Угарској. (Као допуна наставног плана — изданог од народног цркв. Школског Оавета 6. (18) Јулија 1878. број 31.). (Свршетак.) 111. Основи мађарске граматике. Уз учење србске граматике у III. и IV. и у вишим разредима србске народне школе мадо ио мало науче деца и основе мађарске граматике и то: у III. разреду уче познати: просте реченице и у њима подлог и прирок са именовањем назива србским и мађареким. Реченице у једнини и у множини. Именице, придеве, личне заменице и глаголе. Глаголе у садашњости, прошлости и у будућности у оба броја и у сва три лица. Учитељ се при настави најбоље послужити може садржајем из другога дела књиге : „Мађарско језикословље" I. свеска, треће издање, у