Školski list

— 84 —

са неуморним приљежањем редовно учитељску школу у Сомбору полазила и пропзлог лета положила је испит за учитељско оспособлење са отличвим успехом. У њој је Србство изгубило млађану вредну учитељицу, која би, да је живила, по својој спреми и по свом постојаном одушевлењу за рад служити могла за углед отличне васпитатељице. Станко Петрови!, учитељ у Рачи, преминуо је у Чалми у 25-ој години живота свог. Покојник је с отличним успехом свршио педагогијске науке у Загребу и био је врло добро спреман и ревностан учитељ. Стево Косанови!, србски народни учитељ у Гламочу у Босни, преселио се у вечност 24. Жарта о. г. у деветнајстој години млађаног живота свог. Свршио је летос србску учитељску школу у Горњем Карловцу с врло добрим успехом. Њега оплакује ојађена мати, брат и сестра. Бог да му душу прости !

Р А 3 Н 0. Из закладе аок. архимапдрита Ог. МихајловиКа гаест нримерака „Школскога Листа" шаљу се ове године србским школама у Тарди, Ланчугу и Бати у будимској и школама у Јасеновцу, Плашкоме и Тушиловићу у горњокарловачкој епархији. Дар школи србској у Невесињу. Г. Жилан Нас/гиК старији учитељ у Лозници за покој душе свог непрежаљеног брата Јована Настића бившег учитеља сентомашког шаље ове године на дар „Школски Лист" србској школи у Невесињу у Херцеговини.

ЈАВИ& ЗЛШЛНОСТ. Господину Љубомиру ЛотиКу учитељу у В. Кикинди. Господине ! Управа призренске богословије сматра за нријатну дужност, да Вам изјави своју дубоку захвалност на илеменитом дару, односно пошиљању „Школског Листа" овој богословији. Хиљадили се такви Срби! Примите, господине, уверење о нашем одличном поштовању. У Призрену 20. марта 1890. г. Јером. Желентије Вујић, управитељ богословије. Ж. Димитријевић, библиотекар. Благородни господин Балтазар Лешчан , начелник обћине слатинске, благоизволео је и ове године сјетити се више подручних школа, односно сиромашне школске младежи, вбдаривши исту са обућом. — Данас опет обрадова својом дарежљивом руком и сиромашну децу пшоле добровићке и сухомлачке, поделивши код сваке десет пари опанака. На овом племенитом и хвале вредном делу сматра себи поднисани за најугоднију дужност у име надарене сирочади школске рећи господину Лешчану срдачно и јавно : хвала ! Дај му, Боже, здравље и дуг живот, а на радост многе сироте ! У Добровићу 12. марта 1890. 0. Зјали!, учитељ. Због обширног извештаја о учитељској скупштини шаљемо број 4. и 5. заједно. Број 6. изаћи ће 1. Јунија. Издаје и урЕђУЈЕ : НИКОЛА Т>. ВУКИЂЕВИЋ.

Штампарија Ф. Битермана у Сомбору.