Školski list

— 131 —

јање. Рок на свима местима до конца августа но новом календару. На сва ова места имају се добро инструиране и на високу кр. хрв. слав. земаљску владу Отдјен за богоштовје и наставу управљене молбенице имају се до реченог рока путем дотичне котарске области поднети. — Тражи се учитељица иравосл. вере у Бунићу котара Коренпчког у Хрватској. Рок до носледњег августа но новом. — У Врбовљани у котару Повоградишком, у Бодеграду и у Новом Тоиољу, у котару Бродском траже се учитељи и нојци православне вере, у Лончици, у Јакшићу, Слободштпни сва три места у котару Пожежком ; у дароварском срезу Даровару, Бјелој и Имсову селу; у Новском котару у Козарици, Суботском граду, у Јабланцу, у Млаки; у котару Пакрачком у местима Ловско, Кусоње и Торња траже се учитељи и појци правосл. вере. Плата је на сваком овом месту 400 ф стан или стапарине од 100 ф 21 куб. метар дрва за огрев, а у Даровару јога и местни доплатак од 60 Фор. — У Костајници ни србској основној вероисповедној школи, тражи се учитељ, црквени певац. Плата је 400 Фор. годишње, стан са баштом, за нероводство и рачуноводство 20 Фор. Молбенице до 20. августа т. г. на председништво србске цркв. обћине у Костајницу послати.

ЈАВНА БЛАГШРНОСТ. Благородни г. Ст. В. Поцовић епар. школ. ре®ерент изволио је подписаноме послати 100 примерака књижице : „Георгије Бранковић натријарх српски; г. Арса Пајевић поседник пггампарије и издавалац књига послао је 300 комада разног садржаја важних књига и до 300 слика Његове Светости Патријарха Србског и г. Тихомир Стојановић Фотогра® послао је 50 укусно и врло лепо израђених Фотогра ®ских слика Његове Светости Патријарха Георгија, — с жељом да се ово на дар најбољим ученицима и ученицама у Сомборским школама о испитима разда. Гореозначене књиге раздате су као дар споменутих дароватеља у учитељској у вишој девојачкој и у народним школама Сомборским о испитима овогодишњим. На овим родољубивим даровима нека је дароватељима са овим јавна благодарност изречена. У Сомбору, 30. јулија 1890. Н- Ђ. Буки&еви&, управитељ учитељске и свију Сомборских србских школа.

И 3 Ј А В А. У штампарији Ф. Битермана у Сомбору гатампан је не давно Извештај о србској вишој девојачкој школи Сомборској за 1889/90. годину, на којега наслову стоји, „Саставио Никола Ђ. Вукићевић, школски управитељ." Овај је извештај учитељски збор поменуте више девојачке школе сачинио и у штампу дао, и ја сам га тек онда у руке добио, кад је већ штампан био; то овим изјављујем, да ја у састављању истога извештаја учествовао нисам и да је без моје дозволе под мојим именом извештај тај на свет изишао. По томе дакле поменути извештај није моје дело, него је дело учитељства речене школе. Н. Ђ Вуки&еви&-