Školski list

— 14 —

главито ове, што у Физиологију језика, однос-но говора снада. — Према томе раеноред би лиета био: снецијална недагогија, снецијална медицина, физиологија говора, а ситан део лиета доносио би : критику, нриказе разних педаг. дела, белешке, забавно, разне огласе. Надам се, да ће ме родољубиво наше свештенс-тво, учитељство, наше прле Срнкиње и сваки милостива срца Србин нотпомоћи и што бржим кунљењем нретплате издавање листа, — који би интересе „невине жртве нрироде: „глухо-неме сиротиње" у народу заступао и унапређавао, — омогућили. Личне користи овде дакле никакове и не тражим ! Цена ће листу битн Ј Фор. 50 новч. а. вр. односно за Србију 4 дииара на годину. — Вересијс нема, нити се лист даје коме у пола цене или беснлатно. Само скунљач, који има бар 10 претплатника, добија један примерак на дар. Претплата се шаље на целу годину. Чим се скупи довољно претплатпика, лист ће почети излазити; у нротивном пак случају ће се уредништву послати новац натраг вратити. У Митровици (Срем) 2. јануара 1891. Радивој ПоповиЋ.

учитељска иеста. — У Паланци У Бачкој тражи се учитељица на срб. вероисноведној школи. Плата је 300 Фор., 150 Фор. у име стана и огрева. За држање новторне школе 40 Фор., а од Октобра 1891. и један комад нашњачке земље. Молбенице до 31. Јануара о. г. имају .се поднети м. шк. одбору у Ст. Паланци.

Стеван Светозар Давидовик православни парох у Сентешу у "Чонградској жупанији, нреселио се у вечност после дужега боловања 18. Децембра 1890. у својој 71-ој години. Покојник је у младости својој 16 година елужио св. олтару као канелан свог ос-таре.тог отца Петра Давидовића пегдашњег многозаслуженог пароха у X. М. Вашархељу. Затим, поставши парохом у Сентешу, 33 године одправљао је дужност душенопечитеља, чувајући искру православља у средини туђинства у Сентешу, где је са својих врлина и код својих парохијана и код других еуграђана поштован и уважаван био. Лепосава ЈовановИпева србска учитељица у Ст. Паланци иреселила се у вечност 26. Децембра, а сахрањена је 27. Децембра у Ст. Палапцп уз волико саучешће многобројне родбине, учитељства и становпиштва