Školski list

! — 14 Даринка Обушкови&ева привремена учитељица у Стари Шова, после дужег боловања нреминула је у истом месту у половини месеца Децембра о. г. Вечна нека је успомена овим честитим учитељицама младежи србеке!

Р Д 3 Н 0. На Отцеве. Сиромашној србској школској деци у Сомбору из заклада на то намењених, као и из дара сл. кр. града Сомбора и Сомборске штедионице, поделила је на Отцеве црквена обштина србска у Сомбору у прис-уству школског управитеља и учитеља: 179 пари ципела, 67 нари чизама и 50 пари опанака. Дарови школама и учитељима. Његово Високопреосвештенство господин Мирон Николић православни епископ Пакрачки пмао је милост и ове године предплатити Школски Лист за школе србске у Капелни, Сухомлаки у Пакрачкој, и за србску вероисноведну школу у Липолу у Будимској еиархији. Господин Јован Димовић заслужени учитељ србске школе у Тријесту изволио је и ове године послати предплату за србс.ку вероисповедну школу у Пероју у Истрији. Из закладе покојног Архимандрита Стевана Михаловића шаље се Школски Лист ове године у шест примерака и то србским школама у Дубици, Јасоновцу и Плашкоме у Горљокарловачкој, и школама србским у Тарди, Вемену и Бати у Будимској епархији. Милан Петко ПавловиК мастилац (бојадисар) у Вршцу препоручује србским учитељицама и учитељима, мустре за убрусе (пешкире) са србским сликама, као: Девет Југовића, Херцеговачко робље, Рањеп Црногорац, Сан Краљевића Марка, Гуслар и Вила, Деда и Унук, па онда у групама Змај Јован Јовановић, Лаза Костић, Милорад ПГапчанин, Бранко, Јакшић, Суботић, Јов. Стерио Поповић, В. Карауић, Доситеј, и друге србске слике и ликове. Такође и друге сваковрстне нацрте што служе за подлогу женског ручног рада, које овај србски вештак на израду прима и на платно и свилу пренаша. Уједно препоручује своју мастилачку радњу за хаљипе мушке женске и свештеничке. Србске црквене одежде бојадише безплатно, Обраћамо пажњу србске читалачке публике на овог србског родољубивог вештака, који станује у Вршцу преко пута од Мало цркве.

НОБЕ КВИГЕ на приказ уредпиштву Школ. Листа нрислате. Мува, Славуј, Румене и беле руже. Три приповедке Хр. Шмида за Српчад превео Јован Грчић. У Н. Саду. Издање А. Пајевића 1892. Цена 30 нов. Што ти је мати ? приноветка за децу, написао Фрања ХоФман превео Јован Грчић (са сликама). У Н. Саду. Издање и штампа А. Пајевића. Цена 40 нов.