Školski list

— 110 —

183. (II.) Срп. Бока, 16. Окт. 1893. Благородни Господине! Света ми дужност налаже, да као благодаран ученик данас 17. окт. 1893. год. честитајући четрдесетогодишњицу Вашег недагошког рада, кликнем: нека Вам свемогући Бог подари здравље и дуг живот, да би још много година порадили око напретка сриске школе! Живили на понос српском народу! Ваш благодарни ученик Петар Тоаа.говиИ срп. учитељ. (Наставиће се.)

НЕКРОЛОГ. -ј- Панта ЈовановиИ наставник мађарског језика у вишој девојачкој школи Новосадској после дугог и тешког боловања преселио се у вечност код својих родитеља у Ба.ваништу 25. Маја о. г. — Покојник је рођен 18. Јунија 1862. у Баваништу. Свршио је VII. гимн. разред у Белој Цркви. Као бивши учитељ мађарске школе у Баваништу но дозволи Школ. Савета ноложио је приватно испит из I. и II. разреда учитељске школе, а за тим је трећи разред исте школе редовно у Сомбору ноложио Ј 887/8. школ. године и положио је учитељски испит с врло добрим успехом. Служио је најпре као учитељ у Бечкереку, а за тим две године као учитељ више девојачке школе у Новом Саду. ј- П'1вао БибиК бивши учитељ Петрињски, носле дужег и тешког боловања нреселио се у вечност, код својих сродника у Сомбору на Павлов дан ове године у вече и сарањен је 2. Јулија после подне у св. Успенском гробљу Сомборском. Бог да га прости !

ШКОЛСКЕ ВЕСТИ. На дан св. КоНстантина и Јелене освећен је са великом свечаношћу темељ новога здања србске учитељске школе у Сомбору у присутству Благородног г. Милана Максимовића врховног управитеља Патријаршеског властелинства Даљског који је заступао при тој свечаности основатеља поменутог здања Његову Светост Патријарха Србског Георгија Бранковића После црквеног обреда прочитана је и подписана споменица оснивања овога здања, која је у темељ узидана. Том приликом је говорио управитељ завода о важлости учитељске школе по србски народ у овим крајевима и захвалио Његовој Светости Патријарху Србском Преузвишеном Господину Георгију на његовом штедром доброчинству које је показао најсјајније овом приликом, што на своме земљишту и о свом трошку подиже великољепно здање' за мушку учитељску школу. Здање се ово од тога времена зида у велико и већ је и горњи кат дозидан, и на грађу је на дан Огњене Марије грана подигнута. Нека је слава и жвала великом добротвору србске учитељске школе Светом Патријарху Србском Геормју ВранковиЛу !