Školski list

— 77 -

4. Литургику за V. разред — израду које поверити г. ђорђу Милићу учитељу у Новом Саду и г. Танасији Костићу учитељу у Фелдварцу оа упутотвом које ое овде под 8. и 4. садржи. 5. Уиутство за иредавање горњих књига — новерити на израду г. Мити Нешковићу кр. школ. надзорнику у Беловару и г. Аркадији Варађанину уиравитељу срп. више дев. школе у Н. Саду. Сваки израђени састав имаће се нредседнику ове комисије Његовом Високопреосвештенству г. епискону Герману ради издавања дотичним лицима на оцену поднети. За појанку усваја се Мала Катавасија, што ју је издала сриска манастирска штампарија. Бр. 5. Чланови анкете увиђајући потребу, да се упоредо са веронауком негује у основним школама и црквени језик и да се тога ради сада употребљавани буквар замене са бољим, и место псалтира, да се за читање употребљује апостоли и еванђеља — предлажу : Да се у своје време код срп. правосл. нар. Школског Савета, као надлежне школске власти за срп.- прав. вероисповедне школе поради па том, да се саставити даде један нов буквар, који би познавање црквено-словенских слова школској деци олакшао, јер се н. пр. буквар, који се унотребљује у комуналним основним школама у Троједници ради бољег метода радо употребљује и од учитеља наших школа — и да зе за подручне школе за чптање, на место псалтира, пропишу апостоли и еванђеља педеља и празника. А. В.

ншолог. 1" Тодор Кашиковић, отац вредног уредника „Босанске Виле" г. Николе Т. Кашиковића, после кратког боловања преселио се у вечност 20. априла т. г. у Сарајеву. Сахрањен је 21. априла на кошевском православном српском гробљу. Оплакује га син Никола, снаха Стоја и четир унучета. — Мир празу његову!

ШКОЛСКЕ ВЕСТН. Нови добротвор. На 3)урђев дан т. г. барон Милош ВајиК унук кнеза срнског Милоша Обреновића I. поклонио је на зидање гимназијалне зграде у Новоме Саду сто хиљада Форината а. вр., уз изјаву да се започето кунљеље прилога на поменуту цељ не нанусти. Огромним нриносом овим, ступио је барон Милош Бајић у прве редове славних добротвора нам народних, те ће му име златним словима занисано бити на страницама просветне повести овамошњег народа српског. Бележећи ово дивно и родољубиво пожртвовање, кличемо дароватељу и добротвору барону Милошу Бајићу: Живео дуго и много на дику и понос народа српскога!