Školski list

- 13 —

да мртво тело епископа Германа, по чину обуку и прописано правило колико је могуће над њим одрже, што су ови и учинили. За, тим је тело покојниково послано у Нови Сад, куда је приспело 9. јануара у вече и пренесено је било одмах у саборну цркву. Погреб је био 10. јануара у недељу. После свршене божанствене литургије било је опело, на коме је началствовало Н>. Високопреосвештенство епископ будимски Госаодин Лукијан с два архимандрита, једним протосингелом, два протопресвитера. два сингела и тридесет других свештеника. Опроштајни говор држао је парох сентомашки пречасни г. јереј Ђура СтрајиА члан епархијске консисторије. На погребу су биле заступљене све власти и задруге, просветни заводи и мног народ. По свршеном опелу, спровод је ћурчијском улицом ишао на алмашко гробље, где је покојник у Петропавловском храму — задужбини епископа Платона — у засебној гробници матери земљи предан. Милост Божја, нека да блаженоупокојеном епископу Герману опроштење грехова, царство небесно, и међу нама вечну успомену. Вјечнаја памјат! И.

НЕКРОЛОГ. I Архимандрит Георгије МагарашевиЋ умировљени потпредседник АЕ. и М. консисторије Дабро-Босанске, витез реда гвоздене круне Ш. степена, преминуо је у Господу 31. децембра 1898. године у Славонском Броду. Живео је 74 године, а у свештеничком чину послужио је 50 година. Сахрањен је у Броду уз велико саучешће. Бог да га прости ! Вјечна му памјат!

ШКОЛСКЕ ВЕСТИ. Анкета. 19. јануара т. г. одржана је у патријарашкој резиденцији у Ср. Карловцима анкета за сасгављање вероучевних књига за основне школе. Председавао је иреосвештени енископ будимски Господин Лукијиу. Присутни су били : ректор богословије протопресвитер Јован Вучковић, проФесори богословије : протосингел др. Георгије Летић, сингел сап<1. 11)ео1. Иларијон Зеремски, јереј Милутин Јакшић, јереј Јован Живковић; даље Никола 1). Вукићевић зам. гл. шк реФ., Мита Нешковић жуп. шк. надзорник, Аркадије Варађанин управивитељ в. д. шк. новосадске, ђорђе Милић учитељ у Новом Саду и перовођа иротођакон Данило Пантелић. Саветовало се о пеким важним пи гањима, која до данас нису у седницама исте анкете расправљана и учињено је нотребно расположење гледе састављања неких књига. Стање државног учитељског мировинског Фонда. По извештају министра просвете и црквених послова за годину 1897. главница држ. учитељског мировинског Фонда износи своту од 18 милијона Форината а. вр. (иста свота је у току 1898. године умножена са 660,000 Фор. а. вр.). Из нрихода главнице уживало је мировину илп нотпору 7458 особа, и издржавана еу