Školski list

144 ШКОЛСКЕ ВЕСТИ. У српску учитељску школу сомборску уписало се почегком ове 1900—1901 школске годипе 90 приправника и 146 приправница, свега 236 ученика-ц1. Избор учитељице. На унражњено учитељско место на сомборском селишу Источној Градини, изабрана је за учитељицу гђца Зорка Лазићева свршена приправница и оспособљепа учитељица из Сомбора. Помепуто место било је! уиражњено смрћу одличне учитељице Катарине Попићеве. — За учитеља у СтароЈ Паланци изабран је г. Стеван Лесковац. — За учитеља у Лалићи изабран је г. Живојин Сенћан, — За учитеља у Деспот Ст. Ивану изабран је г Стеван Бошњак. — За учитеља у Нађ-Фали изабран је г. ђорђе Двејић. — За учитеља у Дињашу изабран је г. Бошко Букуров. — За учитеља у Карлову изабран је г. Лазар Терзин. — За учитеља у Пардању постављен је г. Сава КануриК. Оболео. ПроФесор математике и природних наука на српској женскоЈ учитељској школи у Горњем Карловцу г. Владан Арсенијевић, опасно је оболео, В. сл. Шк. Савет наредио је, да га у току ирвога полугодишта замењују остали наставници поменуте учитељске школе. Освећење Новосадске Гимназије. У четвртак, 21. сеитембра т. г. свечано је освећена нова зграда српске гимназије у Новом Саду, која Ј 'е сази дана великим даром упокојеног добротвора њеног барона Милоша Бајића и другим прилозима у народу скупљеним у ту цељ; освећењу је присуствовао и Његова Светост патријарх, преузвншени господин Георгије, а чин освећења извршио је високонреосвештени епископ бачки господин МитроФан. Као изасланик кр. угарског министра просветс био је на освећењу госп. др. Едвард Маргалић, јавни ванредни ироФесор на будимпештанском универзитету; а био је г. др. Оскар Ажбот проФесор ва истом универзитету и многогодишњи иовереник вдадин при испитима зрелости ове гимназије. Свечани говор држао је управитељ гимназије г. Васа Пушибрк. После подне истог дана био је у хотелу „Царица Јелисавета" свечани банкег, а у осам сахата у вече концераг са игранком. „С. С."

УШЖ&ЕНА УЧИТШКА ШЕСТА. Тражи се учитељица у Старој Паланци с платом од 700 круна, слободним станом или 120 круна у накнаду за стан ; у име огрева 40 круна и за повторну школу 80 круна, као и преко осам јутара земље. Ако на ово место изабрана буде досадања паланачка учитељица, новоизабрана ће имати сљедећу дотацију : 700 круна, за новторну школу 80 круна и 5648 Ц 0 I. класе ораће земље. На сву земљу учитељице терете сносе. Молбенице се шаљу м школском одбору у Ст. Паланци. Тражи се учитељ на мушкој школи у Мостару. Плата је 1560 круна. Тражи се учитељ на четвероразредној школи у манастиру Житомислику у Херцеговини. Берива: 800 круна, храна, стан, огрев, осветљење и послуга с манастирским братством. Рок до 1. новембра о. г.

Х31оЕе кггаиге и листови. Уредништво овога листа примило је на приказ: Летопис Матице Српске. Књига 202. и 208 Свеска П. и Ш. за годину 1900. У Новом Саду. Издање^^ати^^^пске^1ен^Је^овцј^сњиги4круне^ Ј - Тлмћ и урЕђУЈЕ: НИК0ЛА ђ. ВУКИЋЕВИЋ. Г ? Штампарија Ф. БИТЕРМАНА И СИНА у Сомбору. Ш .... и»в«МИ№г'М\