Školski list

— 31 —

нути гласови, који данас у грудима сваког нријатеља народног, родољуОиви бол изазивају. Сви, који одисга воле свој род виде Тебе, Свети Патријарше, у реду великих добротвора наших, јер као и они и Ти си нас задужио великим делима својим. Дужност је наша враћати тај дуг, А враћамо га, радећи у оном иравцу, који су нам св. Сава и његови велики последници обележили. Радимо сви ноштено на томе, да се не угаси име сраскп : да се не изгуби вера нравославна! Не доиуштајмо, да се спе оећма шири у народу нашем она опасна равнодушност према свему, која нас је равнодушност дотле довела, да се — нризнајмо на жалост нашу — у будућност срнску на много места скоро не верује. У место те очајне малодушности, иригрлпмо нашу свету веру православну, која пас је кроз толике векове а уједно и невоље спасла ; чупајмо и негујмо свој лепи језик српски, то највеће благо наше п не заборављајмо никада колико свакп на своме месту дугујемо своме народу. У место да стојимо само скрштених руку, радимо сваки на свомо месту уверени да нам р§д неће остати без успеха, јер ће народ, који је умео толике невоље победити уздајући се у Божију помоћ и у будуће одолевати свима искушењима, ма она с које стране долазила! Нека д& Бог, да народ српски, да омладина српска из рада великих својих и народнпх мужева, чпјој је усиомени посвећен данашњи дан, то научи, да народ свој они највећма љубс, који з* њега највише и најпоштеније раде! Онда ћемо моћи досгојно иза^ћи пред лице св Саве и са поносом му кликнути : Слава прном просветитељу српском Светом Сави ! Слава му ! Слава !

НЕКРОЛОГ.

Љегово Величанство 1Е^1ра,л= Милан X. Обренови г !1 Први краљ иза Косова ослобођене Орбије, преминуо је 29. јануара о. г. у Бечу, а сахрањен је 3. Фебруара о. г. у манастиру Крушедолу у Фрушкој Гори. Вечан му спомен !

-ј- Стеван Лазић умировљени управитељ Православне Орпске Гимназије Карловачке, члан црквено-народног Школског Савета, члан натроната гимназије Карловачке, Архидијецезалне Конзисторије и