Službeni list Srpske književne zadruge

51

цифра оштете — без месне продаје у Београду као и проналазак лица, које је злоупотребу вршило.“

Ето у томе се састоји реферат и мишљење г. Милана Максимовића, који је извршио генерални. преглед књига и рачуна Српске Књижевне Задруге.

После свега овога што је до сада изнето, надзорни одбор мисли да је све урадио, што му је стављено у дужност на ХШ годишњој скупштини.

Остаје нам да још што рекнемо о овогодишњем раду.

Надзорни одбор је ове године држао својих дванаест седница и урадио ове послове:

Одмах у почетку прегледао је стање благајне за прва четири месеца 1906. и том је приликом оверио предају благајнице садашњем благајнику.

У почетку рада припремљен је пословник рада надзорног одбора и изнет на претрес главном одбору.

Да би се што пре реалисала поједина потраживања Српске Књижевне Задруге, надзорни одбор је позвао и управни одбор да се о овоме посаветују. Доцније је решено да се може тужити суду и тражити наплата од свих дужника, од којих има докумената, по којима се може извршити наплата. (О свему овоме било је више говора у извештају економског одбора.

При појединим прегледима благајне било је стање у сваком погледу исправно, а благајник је се за све време брижљиво старао да у стални капитал улаже половину прихода од продаје старих кола, као и сав приход од добротворских уплата (према одлуци прошлогодишње скупштине).

Место ма каквог објашњења о овоме довољно говоре саме цифре, кад се упореди стање улога и дуговања |. маја 1906. са стањем истих 31. марта

· 1907. у таблици на стр. 40.