Službeni list Srpske književne zadruge

БРОЈ 8.

издања књигу по књигу, од прилике на 40 дана по једну. Признаје, да би ту било тешкоћа у администрацији, али сумња да би било и финансиских ; поштарина, која се и овако и онако плаћа по тежини, изнела би можда врло мало преко досадашње суме од 3000 динара, колико се сада бележи у билансу. За читаоца би пак тако било много боље, јер би, добивајући једну по једну књигу, имао времена да разгледа сваку; док овако од 7 књига у колу одабере само неке.

Г. Гаврило Јовановић. — Изјављује да је овим делом извештаја управина задовољнији. Мисли, да би се сума за хонорисање реферата од 1500 динара могла повећати. Захваљује г. Срети Ј. Стојковићу, што је бесплатно Задрузи уступио треће издање Лазарице.

Благајник г. Х, Лилер. — Признаје да је мисао г. Ловчевића врло идеална, али се исто тако врло мучно може прихватити и извести. Седам експедиција стале би много више него једна; књиге, једна по једна, не би као сад плаћале поштарину као поштански пакети, већ би се морале слати у крстоплету и препоручено, а то би стало много више. Онаквој екрпедицији, како је замишља г. Ловчевић, сметало би и то, што се задругари, који су чиновници, врло често премештају, те их књиге не би увек могле наћи, него би се загубиле. Тако су на пр. у Ши ХШ колу биле заостале у штампи неке књиге, које су накнадно разашиљане, па су се многе од њих изгубиле, а то иде на штету | Задругину. Овако, кад се цело коло шаље, | редак је случај да задругар не добије књиге. Појединачном слању смета и то, што повереници не би могли добити цео улог од једном, него поступно, делимично, а то би био толики посао, колики ми не смемо тражити од својих повереника. Ради одржавања везе са задру“ гарима покренут је Забавник и службени лист Задругин, који се шаљу преко целе године.

Г. Урош Благојевић. — Напомиње да је прва управа Задругина, у почетку рада свога, и сама мислила, да је згодније да се књиге шаљу појединачно, баш ради те јаке везе са задругарима, како жели и г. Ловчевић, али се брзо уверила, да би то било немогућно. | Трошкови такве експедиције били би поуздано бар два пута већи, а и експедиционо особље | морало би се појачати. |

T. Живан Живановић. — Налази такође да је мисао г. Ловчевића неостварљива. Истиче | како у самом издавању књиге има три фазе: 1. одабирање, 2. штампање, 3. коричење, а после свега свршенога долази општа експеди- | ција књига. Сви се ти послови раде сад по- | ступно, и они се не укрштају, не сметају један |

| | | | | |

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

СТРАНА 81.

другом, те теку правилно и свршавају се на време. Овако би се узајамно сметали и успоравили. Несрећа је доиста била раније, што књиге нису на време бивале готове; сада пак цела кола излазе на време, и с тиме треба да смо задовољни.

Председник г. Стојан Новаковић, — Како нема више пријављених говорника, закључује дебату и пита скупштину, прима ли прочитане извештаје и даје ли разрешницу управноме и надзорноме одбору. — Скупштина прима извештаје и даје разрешницу.

III.

Благајник г. Х. Лилер. — Чита предлог буџета за наредну годину и тумачи га, напомиње да ће се издавања само онда повећати,

ако се повећају и примања. — Скупштина је примила и утврдила предложени буџет. IV.

Приступљено је избору два члана и једнога заменика у управном одбору и једнога члана у надзорноме одбору. Изабрани су за чланове управног одбора: г. г. Сретен Ј. Стојковић и Боривоје J. Поповић, досадањни чланови, за заменике у управном одбору г. Јеремија Живановић, досадашњи заменик; за члана надзорног одбора г. Илија Н. Ђукановић, досадањи члан.

ЈЕ

Усвојен је предлог управнога одбора, да се, по чл. 20. тач. в. Правилника Задругина, изјави скупштинско признање овим поверенидима; г.г. Васи П. Стојановићу, управнику поште у Књажевцу, г-ђици Зорки Д. Станковићевој, кл. учитељици у Београду, г-ђици Катарини (8! Павловићевој, кл. учитељици у Београду, г. Кости Зеги, књиговођи у Обреновцу, г. Милану Аранђеловићу, учитељу у Зајечару, г-ђи Миленији П. Ђорђевића, кл. учитељици у Крагујевцу, г. Миливоју Каракашевићу, књижару у Сомбору, г. Павлу Вујићу, професору у Ужицу, г. Тихомиру Д. Младеновићу, гимназисти у Београду. По чл. 20 тач. г. Правилника Задругина проглашени су за добротворе: г. др. Веселин Ђисаловић, професор у Новом Саду, и г. Димитрије Ф. Ћосић, учитељ у Шапцу.

VI.

Благајник г. Х. Лилер. — Чита предлог главног одбора Задругина о рачунању капитала (в. бр. 7., стр. 72).

Г. Живан Живановић. — Напомиње да је ово што се предлогом тражи, т. ј. да се магацин књига не рачуна у стални капитал него у потрошни, врло значајна ствар за новчани и