Službeni list Srpske književne zadruge

СТРАНА 4.

коло. После пак рока примљенн новац рачуна се као куповна вредност књига, а не као члански улог (чл. 10. правила), те оснивачи губе своје оснивачко право или морају платити накнаду, а улагачи могу доћи у неприлику да књиге више и не могу добити по 6 динара или крупа, ако се коло брзо распрода.

2

|__|

Правна тела оснивачи. По чл. 8. Задругиних правила правна тела могу бити само чланови добротвори и оснивачи, а не и улагачи, јер је претпоставка да правна тела као јавне устапове дају своје књиге већем броју читалаца на читање, те тиме смањују број оних читалаца, који би иначе сами постали задругари. У накнаду, бар донекле, за то прописано је, да правна тела не могу бити улагачи, већ да морају дати већи улог (добротворски или оснивачки). (С истога разлога правна тела и при куповини ранијих кола имају да плате свако коло по 10 динара или круна, која је цена сразмерно броју књига и начину њихове опреме ипак доста мала.

9.

Накнадне уплате оснивача. Прекид у уредноме оснивачкоме улагању има за последицу губитак свих ранијих, пре тога прекида уплаћених оснивачких година. Оснивачи, који случајно пропусте уплатити коју годину, те имају прекид у непрекидном уредном уплаћивању, могу тај прекид изравнати само тако, ако за сваку пропуштену годину плате поред оснивачког улога још у име накнаде онолико пута по 1 динар или ! круну, колико је година прошло од те године прекида до године накнадне уплате (чл. 10. Задругиних правила), те да тако спасу раније уплаћене године, т.ј. да за пре о година пропуштену годину плате 15, за пре 8 година пропуштену годину плате 18 динара или круна. Ово плаћање накнаде може изгледати тешко и велико. али је оправдано, јер је Задруга доцније добивеним улозима у штети и има више посла око вођења рачуна о таквом оснивачу. Ова је повластица пак за задругаре корисна, ако од пропуштене године још није прошло много година и ако пре те године оснивач има неколико уредно уплаћених година, те му је ипак боље и јевтиније да плати поред оснивачкога улога и неколико динара или круна накнаде, него да изгуби неколико ранијих оснивачких година, које често пута представљају вредност од сто и више динара или круна,

4.

Оснивачи добротвори. Чл. 9. Задругиних |

правила у првом одељку вели: „Оснивачи,

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

БРОЈ 1.

који за двадесет година без прекида на време буду полагали свој улог, преводе се у добротворе и престају даље улагати“. То значи, да оснивач, да би могао постати добротвор, треба 20 година узастопце, без прекида, увек на време, т. ј. у одређеноме року за упис за поједино коло (увек до 31. марта, краја Задругине рачунске године), да положи свој оснивачки улог, како би се одвајањем половине тога улога и капитализовањем те половине после 20 година створила потребна подлога, од које ће се томе новоме добротвору за његова живота моћи даље бесплатно издавати књиге, За то оснивачи, који на овај начин желе за 20 година постати добротвором, треба строго да пазе, да сваке године на време положе свој оснивачки улог, док не наврше 20 година не-

_ прекидног уплаћивања. |

5.

Добротворске доплате оснивача. Оснивачи који желе да што пре буду преведени у добротворе и добију добротворску диплому, па да тако и скину са себе старање о даљем уредном уплаћивању на време и отклоне могућност случајнога прекида у уплаћивању, те чак и губитак раније уплаћених година или бар плаћање накнаде на пропуштене године, могу разлику између уредно датих оснивачких улога и 200 динара или круне (20-годишњих улога) положити и од једном, као што су то учинили већ многи оснивачи. Тиме чине добро и Задрузи. јер јој упрошћавају ради стварају већи стални капитал, пошто се у овај уноси цела сума ове доплате, док се од оснивачких улога уноси у њ само половина.

(ан

Правна тела добротвори. Чл. 8. Задругиних правила у другом одељку вели: „Правна тела (школе, општине, друштва и т. д.) могу бити само чланови добротвори и оснивачи без права у чл. 9.“ То значи, правна се тела могу уписати за добротворе само ако од једном или у три узастопце годишње уплате положе цео добротворски улог у 150 динара или круна. Двадесетогодишње непрекидно оснивачко чланство њима не може донети превод у добротворе, као што то доноси особама, јер се код особа рачуна на смртност и само на доживотно примање књига, док установе имају могућности да постоје довек. Према томе нека повереници не примају од правних тела оснивачке добротворске доплате, т.ј. разлику између већ уплаћензх оснивачких улога и двадесетогодишњих оснивачких улога у 200 динара или круна, јер се она не могу превести у добротворе .