Službeni list Vardarske banovine
Број 25
СЛУЖБЕНИ ЛИСТ
Страна 5
Јабуковача
Од зрелих јесењих јабука прави се питко, врло укусно и освежавајуће пиво, које се спрема на овај начин:
Узму се зреле јабуке па се исецкају на ситне кришке. Ове се метну у пресу којом се цеди грежђе и на исти начин исцеди јабуков сок. Овај сок се сипа у буре које не сме бити пуно, већ се остави нешто празно, како би било довољно простора за превривање и развијање угљендвооксида. Кад ово пиво преври, процеди се и онда преручи у друго буреи добро запуши, или се напуне флаше и оставе на суво место.
(Ово пиво је са мало алкохола, има довољно киселине и препоручује се као изврсно освежавајуће средство. У крајевима где је уништена лоза, ово замењује вино.
На исти начин спрема се од зрелих крушака и крушковача. ,
Од остатака пече се ракија, пошто се претходно оставе у крбле или каце да превре, т. |, покупе се комадићи од јабуке или крушке, ставе у судове, после се налију водом и чека док не буде готово, као и код комине, за казан.
Како у нашим крајевима има доста воћа, а с обзиром да је филоксера уништила многе винограде, корисно би било кад би наш свет почео да спрема пића од јабука и крушака. Овде напомињемо да ова вина: јабуковача и крушковача могу да издрже до Ускрса, а после се почне кварити.
Вино од купина
И од купина, којих има по нашим крајевима врло много, прави се изврсно вино. То се ради овако:
Наберу се потпуно зреле купине, ставе у теглу или какав други суд; као ћуп, каче, и уз то метне на четири кила купине једно кило шећера, поклопи заклопцем и остави на сунце. Кад купине превру, процеде се кроз цедило и онда напуне флаше, добро затворе и оставе на страну. Ово вино је корисно и као лек, а на_ рочито се препоручује слабокрвиима, изнемоглим људима, грудоболнима и тако даље.
Опремање пекмеза
Пекмез од шљива. Пекмез од шљива спрема се на овај начин. Шљиве се добро оперу, па онда изваде кошпице-семенка, и онда самељу на машини којом се меље месо. За исту сврху може се употребити преса, којом се цеди грожђе. У оскудици ових справа може
се употребити и аван или дибек. Кад се тако.
добије кашаста маса, сипа се у котао и кува. За време кувања треба стално мешати са каквом дашчицом. Кување траје обично два часа
а некада и више. Кад се маса згусне, ми забодемо даску у средину пекмеза, па ако стсји усправно, значи да је пекмез куван. Тада се измакне на страну и остави да се расхлади. После се сипа у тегле, ћупове или какве друге погодне судове и добро покрије дунст папиром или киквим другим заклопцем који се облепи са стране воском да не би продирао ваздух и прашина.
Пекмез од купина. — (таве се купине у казан и метне кило шећера на четири до пет кила купина и остави да се кува. Кад се добро раскувају, кашаста смеса се процеди на ретко сито да би се ослободили семенки, па се оппт врати у казан где се кува све донде, док се не згусне колико треба, то јест док не стоји у средини пекмеза дашчица или прутић којим мешамо пекмез.
Пекмез од дрењина спрема се на исти начин. као и пезмез од купина,
Пекмез од крушака. Оберу се зрелеи слатке крушке, са којима се чини исто што и са шљивама. А да би се ослободили семенака, то се на половину кувања процеди пекмез кроз сито. Да би био овај накмез укуснији, меће се по мало и шећера, и то зависи од каквоће крушака. Обично се додаје на четири кила крушака кило шећера.
Пекмез од јабука спрема се на исти начин, на који се спрема и пекмез од крушака.
Како су пекмези врло хранљиви и уз то корисни за здравље, то је препоручљиво да се наше домаћице, како оне на селу, тако исто и граду, постарају да се позабаве и са спремањем пекмеза, како би на тај начин добили за посне дане једну изврсну храну, која је врло јефтина.
Корисне поуке
Беснило
Ми смо недавно говорили о беснилу, о тој тешкој и смртоносној бољки, па смо том приликом казали да и за ову напаст има лека, али ако се благовремено предузму потребне мере. Тај напис данас допуњујемо тиме, што се беснило успешно сузбија и лечи у свима. Домовима Народног Здравља којих има у Лесковцу, Врању, Куманову, Штипу, Струмици, Прилепу, Битољу, Струзи, Тетову, Приштини и Призрену, а тако исто и Хигијенском Заводу у Скопљу. Болест беснила је смртоносна ако се не лечи, али кад се хитно потражи лекарска помоћ, она је сасвим безопасна. За ово