Službeni list Vardarske banovine
Страна 16
Г. Феликс Рутен, холандски новинар, посетио нас је; интересујући се за туристику.
Г. Кун, комесар немачке изложбе у Београду, стални уметнички експерт немачког Министарства Иностраних Дела, обишао»је неке манастире у скопској Црној Гори. као = неке друге цркве нашега Југа, богате по своме уметничком благу. Г, Кун, као и други, били _ су одутлевљени оним што су видели. Г. Кун је изјавио своју захвалност Бану Г. Лазићу једним топлим писмом у коме је казао: „Захвалан сам Вашој Екселенцији, за изванредну доброту коју сте ми указали приликом мога боравка у Јужној Србији. Нарочито сам Вам захвалан што сте ми ставили на расположење ауто и што сте ми доделили Г. М. С. Јовановића, чеме сте ми омогућили да познам ову дивну земљу, њене старе ношње и богато уметничко благо на један начин, који би без тога скоро немогућ, Успомена. на Скопље, Битољ и Охрид трајаће увек у мом срцу“.
Практична – ДОМАЋИЦА
Уклањање мрља, прање флаша од млека и друга упутства.
Мрље од млека, и кафе по мишљењу многих домаћица, нису толико опасне и њихово уклањање није тешко. Међутим, такве мрље могу често да изазову штету, нарочито ако се одмах не уклоне. Нарочито могу млечне и кафене мрље да шкоде вуненим и свиленим тканинама. Те мрље уклањају се овако:
Замрљано место треба, пре свега превући танким слојем глинцерина, млаком водом опрати и потом одмах осушити. Глинцерин својим хемиским особинама увлачи у себе кафене и млечне мосне материје. При томе он нимало не шкоди ни најфинијој материји. (Стога је овај начин отклањања мрља од млека и кафе најсигурнији и најбољи,
Ж
Многе домаћице жале се да њихове флаше о:' млека тешко. перу. То долази отуда што домаћице из немарности остављају празне: флаше од млека да често дуже времена стоје неопране. Услед тога маст млека прилепи се уз флашу изнутра, осуши и после се врло тешко уклања То долази отуда, али често и отуда што домаћице прво оперу флашу од млека врелом, па онда је испирају хладном водом. Ако се поступи обрнуто, то јест прво испере површно флаша хладном водом, па онда врелом, стакло ће бити чисто као кристал.
ж
Много муке имају домаћице са мутним сирћетом (винским и оним које се прави од
СЛУЖБЕНИ ЛИСТ
Број 66—67
есенције) Мутно сирће се може брзо разбистрити и потпуно прочистити, ако се на један литар сирћета баце две кафене кашике свежег, слатког млека. Течност потом треба добро промућкати и оставити је да мирује, Убрзо ће се похазати разбистравање сирћета, које ће бити после чистије него икада. Ако се разбистравање после првог покушаја не би показивало, треба поступак поновити или додати знатно већу количину млека. Пошто се сирће разбистрило, треба бистро сирће пажљиво оцедити и талог бацити.
КОРИСНЕ ПОУКЕ
Како треба хранити живину за време ношења
Живина за време ношења у погледу хране захтева нарочиту пажњу. Да носиље добро носе, треба им давати куван јечам са куваним кромпиром или с попареним мекињама, попарењу детелину или коприве. Од зрнасте хране треба давати кукуруз помешан с пшеницом или јечмом и то само као вечерњи оброк. Ако се са храном помеша шпански бибер, живина пронесе рано с пролећа. |
Кретање живине благотворно утече на носиље, При слободном кретању живина и сама налази храну, која јој у ограниченом простору недостаје: црве, Субе, ларве, мравља јаја и др.
Књижевност
„Јужни Преглед“, часопис за науку и књижевност, свеска за април 193!. год. Скопље.
Садржај: Капетан Вуле, од Мила Марковића; За моје лето, од Б. Л. Лазаревића; Из писма брату, од Вук. Кукоља; Неспоразум, од Славка Ђуришића; Петао у ноћи, од Дим. Марковића; Овуци Р. Пурића; Одговор Кирилу Христову, од Ал. Јов-Коџа; Патишка, од Др. М. С. Филиповића; Позоришни преглед, од Вук. Ивановића; Уметнички преглед, од С. М. Ј. Оцене и прикази.
„Јужни Преглед“ излази почетком свакога месеца, а цена му је 80.— динара годишње, за ученике 50.— динара.
Ми топло препоручујемо овај наш једини књижевви часопис на нашем Југу, који заслужује свачију пажњу и старање не само да се одржи, већ да буде духовна храна целокупној нашој интелигенцији.
Власник Службеног Листа је Банска Управа Вардарске Бановине у Скопљу. Штампарија и књиговезница Василија Димитријевића — Скопље, Краља Петра -- Телефон 182