Srbadija

Св. 5.

СРБАДИЈА, илустрован лист за забаву и поуку.

101

местима обраћала се на пријатеље баронове 110 напутку. Питајмо, за што тако на лако да оставн Милева своје родитеље? Круг живота тесан јој је био. Увидила је ограниченост родитеља, а себе у својим жељама код куће нит' је могла задовзљнти, нит' ограничити.

нила, и усанула би као цвет кад увене, у слатком спомену прве и последње љубавн, као што то код многих других бива, ал овако гуђом кривицом бачена је уопасну чеврнтију живота. ТЈокаГлађеновић дошао је са свим к себи. Спевали су и њега, и Милеву, и барона, све у једној пеоми.

га, Моли га, да га не остави. Бока остаје при својој речи. Нађе му и другог субјекта. Још га последњи пут нрочасти, ту је и Херц и др. Поливка. Опрости се, и благодари на свему принципалу и принципалици. Сутра ће на пароброду у Пешту.

Др м

Сам ју је отац у тај колосек живота увукао. А невера-лаћман принуди је у тој Форми тај корак учинити. Највише је крив лаћман Предић. Најпре је изневерио, после продао. Да није читала његово писмо, и да није никад о његовој новој љубави чула, чамила би код куће, или би се сама ма како хра-

н'0|жа с козол. Слика Јарослава Чермапа.

Сви му се смеју, како је остао у платки. Ђока не може срцу свом одолети. Какав му је живот у таквој вароши, где је своје најмилије изгубио, и још да га узму у потсмех, то не може издржати. Једно јутро пријави се принципалу, и поднесе оставку на службу. Господар Макси је врло жао, задржава

; ^ Господар Макса му да два писма, једно за Гавру, друго за Лоштајнера. У том писму препоручује ТЗоку Лоштајнеру. Још то вече проведе се Ђока у биртији код „вола" са колегама и пријатељима, отпева последњи пут: „.1 аку ноћ и мило и драго", сви су се заплакали, после се изљубили и опростили. Сутрадан г Бока отпутује у Пешту.