SRĐ

— 153 —

pomoć maloj i slaboj republici. 1 ) Zna se da je taj Papa živio od 1458-1464, te je sva prilika da u to doba spada i gragjenje Leverina. I odista, gotovo svi oni, što su se bavili našom prošlosti, misle da se Leverin gradio 1462. g. te se po spomenutomu Papi, prozva Pijinom tvrgjavom = Fortezza Pia. 2 ) Resti nas pak uvjerava, da je Leverin bio gotovo dovršen 1479. g. To isto potvrgjuje i neka starinska hronaka, u kojoj je dapače rečeno još i to, da je u isto doba bio napravljen i kameniti most pred spoljašnjijem vratima od Ploča, pa da je za sve te radnje republika potrošila 3120 dukata. Appendini piše na jednomu mjestu (str. 306 I.), da se Leverin počeo zidati 1459. godine, a opet na drugomu (str. 314. I.) pripovijeda, kako godine 1538 senat, bojeći se da Muhamed II. ne bi napao na grad Dubrovnik, zamoli admiralja Doriju, da bi poslao svoga inženjera Ferramolina da utvrdi i ojača grad sa istočne strane. Da je odista Ferramolino godine 1538 bio u Dubrovniku, potvrgjuje ne samo Engel (str. 212) nego i drugi povjesničari, dapače i koledar „Epidauritano" za godinu 1862. To isto potvrgjuje još i rukopisna kronaka Mata Bašića, koja kaže da je Ferramolino bio rodom iz Brgata, što jamačno nije istinito. Svakako se ne da pobiti, da je navedene godine taj glasoviti inženjer bio u Dubrovniku, ali se tačno ne može odrediti koliko se vremena tu zaustavio, jer dok nam Bašić veli, da je prebivao pune tri godine dana, Ivan Kukuljević kaže da nije dulje stanovao u Dubrovniku, nego samo četiri mjeseca. Tako isto, oslanjajući se na Razzi, tvrdi i prof. Gjelčić. Kako nekoliko godina prije Malatesta, tako sada Ferramolino popravi ne samo Leverin, nego jamačno i ostale tvrgjave, gdje postavi zaklonjene baterije i učini druge opravke po taktici, koja je onda slovila; a najposlje otvori s Ploča nova vrata, biva ona spoljašnja, nad kojijem, priča se, da je dao urezati ovaj distih: Este procul saevi, nullum haec per saecula Martem Castra timent, Sancti quae fovet aura senis. 3 )

') „L' anno 1463 Pio II. Piccolomini parte da Eoma, e si porta in Aucona per passare a Eagusa, ed opporsi ai tentativi, clie andava facendo Maometto II. contro

queeta citta". Ovako Otac Milišić u rukopisu pod br. 894 knjižnice Maiobraćana.

3 ) Upor. „Prospetto cronologico della storia d. Dalmazia", str. 164; Skurla, op. cit. 14; Gelčić, op. cit. 62. ®) Bjež'te, bijesni napadači; ove tvrgje pod obranom starca sveca ne boje se nikakva udarea ni eađ ni do vijeka.