SRĐ

— 518 —

Razlika između krala židova i žida kraleva! 5 1 Jednom se prepirali u biranom društvu o prosvjeti, pa svak kazao svoju i priznavali u opće da je luča prosvjete od kršćanstva, baš u svom začetku. To je slušao i jedan žid, pa će upitati družinu: — „Која je razlika između Isusa Krista i Rotschilda?" Svak se skosnuo na ovo drzovito pitane, pa se dosta mudrolija reklo o ideji i o kapitalu, al' su to sve bile pustc bacanije u modernomu duhu — i jezik se utamah tupio. Pitane se bilo utaložilo i društvo počelo da drugo što prevraća, al' će iznebuha ovako riješiti pitane neki hagija: — „Razlika izmedu Isusa Ivrista (da mu je slava i čast) i Rotschilda sasvijem je prosta; biva, Isns Krist je kral židova, a Rotschild je žid k r a l e v a!" Svak ga je u čudu pogledao!

E p i g r a m Škola i zrcalo. Zašto sada omladina gmiže, Zašto škola duhove ne diže? I zrcalo rilicu') ti kaže Baš naravski — nikada ne slaže!

Dragašna ćeš drugog naći; Da sam prvi, ja uzaći Kroz trnine i uz st'jenu Nc bih mogo do c'jeloga, Ma kod grada da je moga.

m

z . . . .

') usta.

Šarada. Zenskog spola _u imenu

A. P

Odgonetka potone zagonetke 0 r a h.