SRĐ

— 672 —

Н. С. Позивљемо вас нарочито, да не нропуетите њушити по архивима и манастирима вашега краја има лн сгаријех њемачкијех књига и рукошк-а, и нас о томе преко потписпика обавијестити. Збире и приносе изволите шиљати па име Библиотекара Грима у Касел у Хесену, или пригодно спроведпте господипу von Eckstein-у у књижаринцу Schamburg ct Comp. улпца Wollzcil у Бечу. Он he иматн доброту пошиљку надаље спровести. С вани: Из Беча Господину Вуку Стефановићу у Карловце преко Петроварадипа.

Особита знаменитост претходиој окружницн долази не само од њезина садржаја, од времспа кад се појавила, од њепе ријеткости, него и од великог имеиа њена саставиоца, Јакова Грима. Ои је основао прво друштво за сабирање народописних иредмета у Њемачкој управ 1815.') год. те је у име Друштва разашиљао ово упуство па све стране, па и изван Њемачке, зналцима и љубитељима таких ствари. Јакоб Грим, својим је знаменитим дјелима прокрчио, у својој отаџбини, нове сгазе па пољу изучавања иародног језика, бивовања, знања, душевних творевина у прошлости и садашњости, те је тиме изванредно проширио кругозор пауке. Уирав самостални и ориђинални правац његова рада, као и рад сам, није могао да остаие без утјецаја, или да пе нодстакие и књижевнике других народа, посредно или неиосредно, на слична истраживања и предузећа. За нас је знаменитост Јакоба Грима тим виша што је он, како је нознато, био у тијесиим, непосредним свезама са нашим Нуком. Оба су брата Грима због Вукових радова и срнских

') Grimm's Kloiuere Sehrifteu свез. VII стр. 59-5. Учени уредник Zeitsehrift-a des Vereins fiir Volkskuuđe г. Dr. Uolte нрионћује ми да jo Jak. (irinim још около 1811. г. био нацртао оншнран илан за сакунљање њемачких нар. нршшвиједака.