SRĐ

- 746 —

vijem perejm. Velika je razlika između matere, koja se ponosi svojim porodom, i žene koja se tašta o»leda na svoje naprave. U kritično-biografskoj studiji o Sundečieu nije imalo izostati ni uređivane Crnogorskog „Orlida" ; a nikako pak ugovor poštarsko-telegratski Crnegore s Austrijoni, i ona druga zlamenita Crnogorska ugodba sa svetom Stolieom o Crnogorskijem katolieima i Barskoj arhibiskupiji, jor to su dva glavna posla što je Sundečić sreeno ovršio kao tajnik Crnogorskog Gospodara. U ostalom Careva je kritika iserpna i učena, a jezik mu teče i udešenje. Istina, ima u jeziku koja dhonanca, kako bi blagi presudnik kazao; ali bo[e je to nazvati pravijem imenom, biva stonaturom, jer n. p. izdenuti je kako pest u oei. ') I nmoge tude l ijeei pored našega jezičnoga bogastva krne lepotu Careva pisana; takoder i česti učeni navodi pored našijeh divnijeh poslovica i zgodnijeh aforizama iz našijeh pisaca slabe samostalnost narodnoga života. Грак Careva je radna dobra i mi je preporučamo našemu čitalačkomu svijetu; ta Marko je Car jedan od naj vrijednijih i naj spremnijili između našijeh kniževnijeh kritičara. L. Z. &

') Ma đaje rijež zabiježena u Vuka, grdna je. 'Глј je inflnitiv anorganska forma od prezenta iidenem (za izženem od izgnati). Vuk je žuo i tu formu u puku, pa je pobiježio. Akademijski rječnik ubraja ovu formu u greške.

H a т п и c Г. Ант. Казначић шаље нам овај натиис свога оца иисан ћириловицом, те је био одређен за Груж, гдје је онај други изнесен на образу 736 овога броја. ISa Груж На сједилишту прсд цркиом св. Крста. Под јаблапом, покрај мора, Близу цркве, близу вира, Ето т'јелу блага одмора, Ево души рајског мира. Др. И. А. КазначиЛ.