SRĐ

— 597 —

37

povjerena briga, kao oficiru su deset soldata dubrevačkijeli i sa srzentom Ucovićem, stražarnice na Pločama, gdje 011 udvoji stražare i probdije cijelu tu noć čuvajući grad, da zapriječi svako iznenađene ustaša, koji se bijahu već približili prvijem vratinia od Ploča tražeći na glas da ih puste unutra. Pukovnik Natali, koji nije mogao biti obaviješten o pogodbi sklopjenoj s generalom Milutinovićem, dade odmah razumjeti onoj dvojici vlastele, da vlada nesloga između zapovjednika saveznijeli vlasti i našijeh ustaša, radi čega je nužno da ga se bez oklijevana pusti u grad i ne dopusti da udu Austrijanci i Englezi. Ova novost, mješte da podigne rodojubni duh ona dva vlastelina, predoči im novu katastrofu nedaća, i cijeneći da će navući na sebe, osini plačke, i neprijatejstva od strane Austrijanaca i I ngleza, povukoše se ne uglavivši ništa i zaiskaše da dođe knez Kaboga, da ih obavijesti o stanu u kome se nalažaliu poslovi. Ulak poslan od Natali-ja dođe u Gruž baš kad se bijaše svršilo pregovarahe Milutinovića s narodnim odborom.

pa završuje: „Ovaj moj slalii spjev, kaonoti pisan perom sedamdesetgor dišfiaka i po tome hladnog ]>jesnika, nadam se da će liiti oživlen toplim i zvnenim glasom onijeh, koji će bole od mene znati, opjevati slavu naše drage otagbine a Karaman: ,.Bio živ i zdrav Л*1аћо Zglave, Marinović , Koprivica; > Neumrle vaše slave Spomiiiaće od djece djeca, Prijunaćki jer stupiste Udje pog'ih'ja bi i strah veći, Jer smrt istu potlaciste Naše jade za prisjeći. Svak vam, braćo, zahvaliva Na Jubavi vašom mnogom I svijem harnost obećiva Kunem vam se višnim Bogom.

Nadodaj da, dok je Marinović zauzimao tvrđu na Mulu, radnik Đuro Selak zauze kulu na vratima od Pila a zatim razoruža g'lavnu stražarieu.