SRĐ

— 59 —

buka stroja na parobrodu zaglušiti, i probudi majku, koja je spavala u pokrajnoj sobi. — Što ti je Krsto!? — preplašeno viknu konteša. — Ništa majko, spavaj mirno; znaš ja gdjekad kroz san zapjevam. Laku ti noć! — Bog ti bio na pomoć! — ona će mu na to, i svijeća se u Krstovoj sobi ugasi, a rodnu kuću konteše Janković Morfej pokri plaštem.

МУДРЕ ИЗРЕКЕ. — х. 1. За цијело, врло је трудно присилити крепостан народ да покучи врат, али кад се људи покваре и кад постану сужњи својијех страсти, лако се понизе и срамотно пристану на све што им је слатко и мило, Лз imfie иовкјесши енглеског друштва. 2. Док паучиш туђ језик, са материнскијем постао си вриједан радник. Народна изрека. 3. Треба у једној руци држати војничко оружје, а у другој раднички алат. Италијанска изрека. 4. Природно ie право*) склад личне слободе с опћом слободом. Еанш. 5. Једиии је пут напретку: развијање савјести и моралног ocjefeaja у народу. Толстој. 6. Вријеме је хип (punctum). Свети Августин. 7. Велику народу треба страсти, да се тисне у јаки и усграјни крет, који му је потребит за његов политичкп живот. Виланд.

*) Треба рачликовати право од морала. Морал је подвргнуће жеља добру своме и другијех, а право је тако подвргпуће ономе што је нужно за друштвени живот.