SRĐ

— 159 —

Skola za novinare. — Prije nekog vremena u sjednici ruskih žurnalista u Moskvi saopštio je profesor Vlađimirov plan za osnivarie naucnih i praktičnih kurseva za novinare. Ko bi litio da stupi u koji od ovih kurseva ne hi morao biti naročito kvalifikovan. Primala-bi se ođrasla i muška i ženska lica. Potpuni kurs imao bi tri semestra, a svaki bi trajao četiri mjeseca. U nastavni plan ušli bi ovi predmeti: enciklopedija prava, politička ekonomija, filosofija prava, državno pravo, privatno građansko pravo, sudsko pravo, etika, opšta istorija, istorija kriiževnosti i lijepih vještina i reportaža. Pored ovih predmeta držala bi se predavaria iz stenografije, crtaria i fotografske vještine. Profesor Vladimirov dobio je već dozvolu od države, da može ove kursove otvoriti.

Proletna izložba radora ruskih nmjetnika. — Prvih dana Aprila, dakle početkom projeća, otvoriće se u Petrogradu, u prostorijama „Akademije umjetnosti" proletna izložba slika i drugih umjotničkih radova i to samo ruskih umjetnika.

Ch. Andier, Gauthiot i još m'koliko profesora i učeri'aka, utemelili su nedavno društvo za proučavarie jezika i moderne kriiževnosti. Svrha je društva da skupi u jedno lude, koji se interesuju za take radrie, i dade prilike diskusijama. Za sada je djelatnost društva ograničcna na one narodnosti, čiji jezik spada u germanski ili slavenski skup. Oni, te hoće da budu članovi toga društva, ne treba da imaju nikakvog naslova, već je dosta da im djeveruju đva upisana člana. ZNftNOST i NAUKfl. Oceunska karteografija. — Dojakošrie karte o Oceanima imale su tu pogriješku, da su bile saStavlone po vrlo maloj skali. Na medunarodnom kongresu u Berlinu 1899., bilo so ođlučilo da se sastavi nova karta o oceanu po većoj skali, i da se osim toga ustanovi .jedna, svim jezicima zajednička terminologija, da se tako izbjegnu pometrie. Sest karteografa pod predsjedništvom Monakovskog kneza, uzeli su na se tu dužnost, te evo prikazaše na geografskom kongresu u Washigton-u, Decembra 1904., svoje radrie, koje su naišle na opće odobrerie i priznarie. Drži se, da će se ove godine moći. potpuno izvršiti ova radria. * * * Nov.t vrst tralnica. — Tračnice žejeznoga puta troše se veoma mnogo, a naročito na prugama gdje je promet vrlo česte. Do sada su se tračnice pravile iz smjese nada i nikela. Metropolitanska želcznica u Bostonu napravila je tračnice iz smjese nikela i mangana., te se je ispostavilo, da je riihov otpor pri trošeriu mnogo jači od prvašriih.