SRĐ

— 514 —

Stogodišhica. — „Kolo Mladih Srba" u Pešti skrenulo je pažriu „Маtiee Srpske" na stogodišriicu od rođeiia srpskog pjesnika i kniževnika Jovana Sterije Popovića i ujedno pedesetgodišriicu od riegove smrti. Obje te značajne uspomene padaju do godine. Matica je obećala stupiti u sporazum sa „Srpskom Kralevskom Akademijom", pa da se što svečanije proslave obadvije uspomene na znamenitog kriiževnika.

Srpska narodna pjesma na talijanslcom jezikit. — U talijanskom Jistu „Nuova Rassegna" izašla je u prijevodu od g-đe Umberte Grifflni srpska narodna pjesma „Nahod Momir". PRONALASOI I IZUMI. Elektrograf. — Odavna se pokušava da se nađe način, da se elektrikom ne samo riječi i rečenice na najdale đaline prenoso, nego da se i sam rukopis i potpis depeše, kao i u opšte svakojaki nacrti telegrališu. Sad jo engleski civilni inžerier H. Braun podnio engleskom ministarstvu pošta i telegrafa na probu jedan instrumenat, kojim se ođista originalni potpisi, i uopšte rukopisi i nacrti mogu slati kao telegrami. Kažu, da se tim instrumentom fotografija kakvog zlikovca može za marie od pola sata dostaviti u tri stotine raznih varoši i policijskih stanica. Instrumentu je dat naziv: elcktrograf. On je tako prost, da s riime može i jedno dijete da radi. On se može navezati i na postojeće telegrafe i telefone. Ovaj instrumenat biće od velike važnosti, što će ukloniti sve one moguće načine krivotvoreiia potpisa, a osobito pri narugbinama i naredbama za isplatu.

Edisonov novi izum. — Kako amerikanski listovi đonose, veliki i poznati clektrotehničar Edison, dogotavla nov električni akumulator, na kojem radi ima već tri godine. Najnoviji ovaj izum učiniće velik preokret u trgovačkom prometu. Akumulator važi samo 24 klg., te će moći da prevali put od 85 engleskih mila a da se na novo ne mora napuniti. Edison je toliko uvjeren i siguran o ovom svom novom izumu, da on misli da će mu ovaj biti najvažniji od svih dosadariih. * * * Fotografija misli. — Na glavnome godišriem skupu „Universalnog društia za psihične studije " u Parizu, predsjednik je javio, da mu je major Darže poslao nekoliko fotografskih slika, koje je dobio time, što je na osjetlivoj fotografskoj ploči stavio svoje prste, i držao ih tako tu 10—15 minuta, a međutim sve svoje misli usredotočio na izvjestan jedan predmet. Kad je za tim razvio ploču na osjetlivoj fotografskoj hartiji, izašla je tačna slika onog predmeta, o kome je mislio. Tako je slike onoga, o čemu je mislio, obivao i kad je fotografsku ploču držao poduže na čelo čovjeka, koji je bio u du-