SRĐ

БИЉЕШКЕ. - BILJEŠKE.

411

roboraviti cio dan a i noć, ako vrijemo dopusti. Ako treba ostati u kući, ima prostrana veranda, gdje bilje cini hladovinu. Jedna je od osobina liječenja na otvorenom vazduhu, da po prirodi bolesti pensionarei ostaju ponajviše pod kruškom, jabukom iii drugijem stablom. koji se pristoji njihovu temperamentu. Bolnica opstoji od dvije ili tri godine, a nije se konstatovala nego jedna smrt 1904. godine a druga 1905. U prvom shičaju onaj, koji je umro, bio je dijete, koje je već bilo na umoru ulazeći. U drugomu bio je starac u dubokoj starosti. Papir od vriska. Ovaj papir počeo se takmiti s papirom od drva. U Njemaekoj u "VVolfenbiiUelu i Ulsenu služe se za ovaj papir osobito vriskom u Laneburškom kraju. Ovaj novi papir brzo će se općenito upotrebljavati, između ostalog, i za odjeću, za higi-

jenske košulje i za zimske prsiuke koje imadu nadomjestiti flanele, jer je ovaj papir, kako je poznato, loš vodič toplote. Na ovaj način legendarno odjelo Kadet-Rusela ne će kasniti a da ne ude ponovno u ekonomsku gardrobu.

HOBE КЊИГЕ. — NOVE KNJIGE. Уму и срцу поуке за народно просвећивање нап. П. Аршинов I. Нови Сад. Матица српска 1906. Из књига за народ. Св. 119. Петар Кочић. Јазавац пред судом. Д. изд. Београд. 1906. Књиж. Свет. Б. Цвијановић. Ц. 0'50 п. Летопис Матице Српске. Књ. 238. Св. IV. за год. 1906. Остале књиге навијестићемо у наредном броју.

t STEVAN SREMAC.

Pri završetku lista doznajemo, da je nakon kratke i ijute bolesti Sremac umro u Soko-Banji u 51. godini života. Smrt ga je ugrabila srpskoj knjizi uopće a napose „Srđu", u kojemu je on više svojijeh novela objelodanio. Veličanstvena šitnja Madame Pompadure, njegova novela, izašla je u „Srđu" tek desetak dana prije njegove smrti. Ova je novela puna pravoga i finoga humora, kao mnoge druge njegove. Sremac je bio rodom iz Sente kraj Tise u Bačkoj. U Srbiji bješe gimnazijskijem profesorom. Učestvovao je kao dobrovoljac u prvom i drugom ratu za oslobođenje. Sremac je bio vrlo vrijedan i marljiv književnik i radio je mnogo. Njegova je smrt ogroman gubitak za našu knjigu, jer je bio jedan od naj boljijeh književnika. Vječna Slava Stevanu Sremcu !