Srpska nezavisnost

56

у нашем много-уваженом листу места дати. Поздрављајући од свег ерца нојаву „Српеке Незавнсноети" уједно н кличемо: Да жнви народ српски. Да живи наш омнљени владар, гоеподар Србије Милан Обреновић IV. књаз српски. Да жнвн дружнна за нотномагаље књижевности. У име чланова чптаоннце друштва „слоге.^ ПРБОЕДНиК Читаонице друштва ..слоге." — Нз Ниша нам јављају, како је начелник БабиК. начинно читаву узбуну у Нишу. Од пре је давао жандарме да чувају познатог турчина Али-бсга. а еада је иоетавио етражу н нрн улазу у начелство, те еваки онај који хоће да уђе у начелетво каковим поелом. мора да ее јави тој етражи, на тек га она нусти у нутра. Сем тога ненреетано иозива грађане. нрети им : нодговара их на раздор и ценање. Оваково понашање начелннково довело је грађанетво у велику бригу. Сваки ее ннта, шта је ово. н шта ее хоће еа овнм У У вароши нема никакове опаености. и ако јс има онда на среду са њом. јер ако какове онаености има онда треба то саопштити и грађанству, да би сс и оно постарало да се од иетих еачува. А по евој прилици биће да Бабнћева еавеет уображава авети које не неностоје. Ово је на сваки начнн за осуду, кад онај који је позват да бди надеигурношћу и спокојством грађанетва, даје иовода да се то све поколеба. Оваковп понашсњс Бабићево може изазвати зле носледице.

д н е в н и к Београдски. — Главни скуи срнекогаученога друштва одгођен је за недел.у 1-ога Новембра ове годнне. страни ^Народннм Листима" телеграФншу из СоФнје. да ће ее кнез бугарски на лето венчати са баденском прннцезом Маријом. — На острову Криту, боје ее да онште незадовољство становинштна не пређе у отворени отпор. У буџсту острва Крита. ноказао се дсфицит од 625.000 Франака. Јсдна оиасноет из тога деФпцита била би та што би се жандармерија морала распустити. или нгго је још горе. разнћи сама. јер људи. пз којнх се она еаетоји. не могу уељед новога закона служитн у окрузима, гдс су рођени, а у другим окрузнма могли би они служити са платом. алн се може ноуздано надати. да ту нлату неће моћи ии од куда добнтн.

Вц Госнодине, нитн сте члан тог друштва, ннтн I сте нак били на томе скуиу, пак сте ннак 11 овог месеца у каФани нрота Папловој усуднди се јавно говорити и тврднтн : да су чланови друштва „Слоге" на томс скуну ч ковали и стварали аавере", као и да то чине скоро свако вече, кад год се у читаонпцн састану; али нротиву кога — ви сте изволели прећутати. Да ли вам је образ стидом иоцрвснио кад сте овако што могли реКн, нами ннје познато, а и нетпче нас се. 'Го 1»е внати они, којн су бпли ирисутнн, кад сте то говорнлн. Без сумње ии 1>с те као српскн, а нарочнто нолиццјскн чииовнпк знати; да реч г завера и р1>а»0 звони у ушнма ноштено мпслсКпх л.удн ; а нал.да 11стс зиатн и то, противу кога се п у којој це.ви „завере" кују и стварају, а несумн.амо да знате да је то и кажњнво по нашсм крнвичном закопу, али иам по све чудно долазн, зашто као чнновнпк нчшта не прелузпмате миги прслузссте аротив чланова другитва „Сгсче" ■1601 „нованм .швере а , н ако вас на то ваша чиновничка заклетва иознва, ако су зајиста заверу стварали као што ви тврднте. ИзносеКн на друштво „Слога" оваку неистпну шта сте хтелн постнКн ? Знате ли вн како сте и којнм имсном иснгосалн чланове друштва због тог подметања? По вас бн бол.е бнло, да оно време које трошиге на раабнран.е, ко чнјој нартнјп прнпада. употребнте на оно, зашта вас парод плаКа, п што Кс му од корнстн бнтн. Сад нека пзволи јавно мнсн.с прссуднтн ваше понашање као полнцпјског чнновника. Ви стс говорилп једно а ми овпм нисмом твр днмо нашс. Дакле један лаже, а то>а аак нека вечити стил срам п арезрење света кро* н$о окивот арати. 18 Октобра 1881 год. у Рачп. УНГАВЛ Читаонице друштва „Слоге'-.

ПРИП0СЈ1АН0 Г) отворено писмо Г Кузману Илији-ћу ппсарусрсза Депеничког Госаодинс! Рад сваког свесног и ноштеног човека, цени и уважава сваки; а поштен рад јсдног полицнског чнновннка млого се внше цени н иоштује. Иодпнсана управа држи, да јој ово ннко од понггованнх чнталаца овога лпста, па нн самн в Г. Куам&не спорнтн неКсте. Ио скромном мншлешу потнисате управе сви нашн полицнјскн чиновници могу се поделити у две груне. У прву групу дошлп бн 01111 нолицнскп чпновницн, којн се старају да једино својнм енергичннм а нри том поштенпм радом, прнмернпм владан.ем н улл дннм понашањем у канцсларнјн и ван ове, заслуисе своје уиапређсље. у другу иак групу, дошлн би оии чиновннци који своје врајње незнањс и неспособиост хоКе да заменс снлеткарењем н ннтрнгама. небпрајуЛн средства, на ма била ова подла н денунцнјашка, само да жел.ену мсту достигну. Чиновници овп спадаЈуКн у другу групу нанадају на све оно што је нлемсннто н узорнто. Не ноштују оно што је за ноштовањс. Крнтнкују оно шго је ван сваке крптнке. Зашто то чиие, онн најбол.с знају. Вама је познато, да у малој варошици Рачи постоје две читаонице. Читаоннца друштва ,С'логе. а коју сачнњавају свп првн н најодлнчннЈи грађанн ове варошице као н л>уди но избору најноштеннји из целога срсза, којн исноведају начела народно либералпе партнје: а друга чнтаоннца са маленим бројем својнх чланова, којн нак члановн готово реКи нсмају нпкаквнх иачела. Чланови ове друге чнтаоницс нреотавл«ају нравц мозаик, јср каквпх ту нема: н напредн.ака н назади.ака, раднкалаца н соцнјалнста. Члановн друштва „Слоге" ту ире неки дан нмали су своЈ скун, на комс су нокупл.снн улозн за читаондцу, пзабрат Деловођа, и решеиоје, које Ке се новнне и повремснн сннси у бу.гуКе држатн. (*) За стварн нод овом рубрнком уредннштво нс одговара.

На

знање.

ПОД КИРИЈУ издаје се маљи стан у тсразијској ул. Унитати адвоката Здравковића. ДУКАВ СА КВАРТИРОМ спроћу — Луторансзе цркве наћошку дајем нод кнрију. 2—4 Воин Радуловић ЛОВАЧКО ОРУЖЈЕ ГАЛАНДА нрвог Фабриканта евронског: 13. гие <!' Наи1е\111е. Рапв, еа Фабрик ма у Бирмингхаму и у Лијежу. Албум Гњанлов. велико цело о оружју шаље се гратис п Франко. на захгев преко плаћеног ннсма. М. (та1анс1. Га1)псап( (Г агшев 33. гие (Г Наи1е\'И1е, Рапз. 7—52 ТАМАЕ ШШЕ1Т плод за чишћења ОННЛ ј ОХ освежавајући протнв затвора и шуљева најиријатније срество чишћења за дец}'. ОпНон. рћапи. 27. Кне Кат(1шеаи. РагеЈз ропдаја у свпма апотекама.

Огласи

МАША М. МАРКНВИЋ

С Б. ДИМИТРИЈА п дочекује своје нријатеље у своме стану сниже главне нолиције. ЧАСТ ми је штованој иублици обзнанити да сам моју велнку каФану код « Ујелинења" са више оделења знатно проширно са новнм намештајем украеио. и са најновијнм билијарима снабдео. с обзнром на читаоничко оделење слободан еам изјавитн. да држим све ово — н оно стране српске н друге разне стране листове. Преиоручујућн штованој публицн још и своју добру ерпску н немачку каФу. укусне ладне закуске са ваљаним тејом п чајем, нека ми је допуштоно јошт штоваиу публику најискреније уверитн. да ћу се као н до еада у сваком ноглсду својскн потруднти. како бн солидном п брзом нослугом старо мн ноклоњено поверење што већма очувао. Уједно етављам штованој нублицп до знања, да ће у локалитетима моје каФане, свнрати сваке недеље н празника - сраско народно шузикално друштво " н то од 1—4 чаеа но подне. а сваког уторннка и нетка даваће исто друштво концератод 7—11 часова у вече. Нека је ноштованој публици еве ово још једном најтоилнје препоручено. 5. Октобра 1881 год. Београд Лаза Миодраговић

код н а ј в н ш и х сталежа у н а ј с т р о ж н ј о ј тајноети, в р ло с а в с е н о н са нотребном с м о т р е ношћу могу се удејствоватн. Којн се желе овим путем користтти. ваља да ношаљу т а ч а н опие евојих еоцнјалних и новчаних одноеа, као н евоје жеље н услове за брак. уз своју ФотограФисану слику у плаћ е н о м н и е м у. Срећнн уепесн могу бнти најбоља нрепорука. Не анонимие ОФерте ваља унрављати на Нгг. ЈиНпв \Уоћ1шани ВгевЈаи (Г)еи4бс111ан(1) Непепд^гаквс 24. ™ Лични састанци :шрад сноразумлења нри браковима од већег значаја. могу се нреноручити. Само се узимају у нризрењс и иостунак стварне н озбиљне понуде, а за оетале умољавамо да нас од њих иублика II о ш т е д и. ■■ Ваљани н солидни агенти траже се.

[►♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Од идућег Мптрова-дна дајем нод кнрнју моју к\1>у на косанчнКевом венцу. у којој етанује француско посланство. Кућа је нространа. и у онште госноцскн украшена. тапецирана. н паркетирана. У њој нма 24 оде.чења. са .Јона, соба за дочек снаваћнх соба. нредсобнја, ходника. пространа кујна за нрање кошуља еа узнданим казаном. нодрум за дрва за пнће, шнајз, подруми за разне оставе, нужннцн францусип, н одвојених, за мла1>е соба. Исту ку1>у нродајем из слободне руке, под условима за кунца пробнтачним. Ко б}'де вољап бнло за једно или друго, нека се обратн са цену н услов г. Сави Н. Шоновпћу трговцу или г. Ђурп Ђорђевићу адвокату. нлп г. Томп Панићу апотекару у Београду. 28. Септембра 1881 г. у Зајепару. Никола М. Марковић. АКАД. ЖИВОНИСАН.

Прописано на клиникама у Бечу. Паризу, Лондону. Амстердаму 30 година испитана штериша вода за уста од Др. Ј. Г. Попа. ц. кр. зубног лекара у Бечу, варош, Богнерова ул. 2. иретиоетавља ее свакој другој зубној води, као право предохрањујуће ерество протнв болести зуба н уста. противу трулења н шупљнне зуба, пријатног је мириса и укуса. јача деени н служн као иечувено чнстеће срество за зубе. Нета је нзврспа п за исппрање грла оннх. који нате од вратобољс. Цена је Флаши 3% 2 1 /, 1У 2 дипар. Попово анатер. зубно тесто. за чншћење. јачање и одржање зуба да ее уклонн смрад и стреш. Цена је Флашп 3 динара. Попово аромат. зубно тесто од толико година припознато као изредно ерество за пеговање и одржање уста и зуба. Цена на комад 40 II. днн. Попов вегетабил. зубни прашан чиети зубе, уклања досадни стреш, а глазура зуба добија увек белоћу и њежноет. Цена је кутнјн 40 и. дпн. Попово зубно олово иломба за самонснунење шупљих зуба. агот.-тевјст. Кгаи1ег-$е/7е за улешиавање и поправљање лица онробано против евс нечистоће коже. — У запечаћеним оригниалним кутијцама 1 70 пара дин. Оиомена! Да се избегне ФалзнФнцовање. доставља се п. публици. да је евака Флаша осим зашт. марке (Фирма, хнгеа. аиатер. п])епарат) још и спољпим замотачем увпјена, који у јасиом васердруку царског орла и Фирму показује. Добити ее може у свнма апотекама. ПРВО ВУЧЕЕЕ ВЕТг 12. Новембра 3„!" КНЕЖЕВСКО СРПСКИХ Ј1030ВА од године 1881 по 100 дин. у злату. Годишње 5 вучења 14. Јануара, Н.Марта, 14, Јуна, 14. Августа. 14. Новембра. ГВАКИ НУТ гллвнн добитлк 00.000 1 Најмањи добнтак 100. дин. у злату Сви добитцн п камате за увек су од сваког одбнтка слободнн ИНТЕР. 13/1АТУ.

0

Иробитачни уелови куповине. Српски лозови на каси 8 дин. и 50. пр. дин. УПУТНИЦЕ 1.1ЕГЕККСНЕ1ХЕ) на исилати само 8 диниара и 50 пр. дпнарсних п исплата остатка 8(1 динара п 50 нр. дин. поред 60 днн. пр. у име ннтерееа 15 Јануара 1*82. год. УПУ^НИЦЕ |Шш:см'нк1М-:> ИСПЛАЋуЈу СЕ 7 11 месечни роиова Рата ио 8 дип. и 50 пр. дин. у свнма случајевнма нгра куиац одмах V свнма добнтцнма

1. ВУЧЕЊЕ: 12. IВУЧЕЊЕ: 12. ДЕНЕМБРА. 3. ВУЧЕЊЕ: 1'

Дакле 3. вучења у 3 месеца Мепична радња Администрације

БЕЧ В0/1ЦАЈЛЕ 10 и 13

011. СОНХ 'Л012ЕИЕ 10 и 1.'!

Свакоме бесплатно одправља упутство за потпуно нзлепење у тајности н са мало трошка, тајннх болести скорашњнх н застарелнх само вал.а ннсати: ЕУММ. а УЈеппе Iјвеге> Ргапсе.

• Дружина за потпомагање Српске Књижевности ' штампано у штампарији .кид Св. Саве" кнез михаид. ул. бр. 4. одговопш угкдшп; Др Лаза Костић.