Srpska nezavisnost

— 100 —

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ Једном претплатнпку у Смедереву. Ви нам јавиоте п да не смете више да држити „Српске Независиости ц . јер вам забрањују". Какав је то делија, нгго се пача у приватне послове српских гра!>аиа: каква звер мора да је. кад од њс зазире слободан СрбинУ _3абрањује и . велите ви. као да то чини неки старешнна. пека власт. која је свикла да г дозвољава" и п забрањује! Вами нема н не сме нико да забраљује у вашимприватним пословима. а ко тога чини, томе слободно забраните н вн. да вам — „забрањује." Једансиромлх ђак тражи добро место за послуживање. коме би требало нека ■ се оорати урсдништву овога листа. 1едан леп стан ( а више - соба и с целнм намештајем . за Фамилију или за самце, у улици добричиној вшне позоришта . издаје се одмах. За погодбу распитати у књнжарн Пурићевој. НАЈНОВИЈИ ПРОНАЛАЗАК иротив

ЧИТУЉА У Загребу је 5. о. м. умрмЈ Данило МелаковиК књнжевник и бившп новинар српски у Новоме Саду, где је прошлих год. имао п своју штампару. Медаковић је између осталога, написао - Иовссницу српског народа." Мнр пспелу н>еговом.

Оглаеи

^ А. Т. Ларош награђен са 16.600 ^ Ифранака, 8 медаља на изложбама ^ л V Париз\' 187К итд. Н ИЖПШЈКвИ

и и и и и и и и

еликсир винсни

сиаже*и.

опоравл>ау^и грознице:

нреноручује се против слабости. изнемоглости, иеурсдности стомака. нротив застарелих грозница. које сс нису моглс излечитн кинином и т д. иста против мсиужроља и бледоАс, анемије нтд. кЈ Рап8. 22 е! 19. гне 1)гоио1 с1 г 1 Рћчев.

и и и и и и

и :п

Нроспскте разапшље наплаћеном ин; сму гратис: ВијаМЈ Јп Мигпћегц (Пси№сћ1ап(1). Кореспонденцијс се нримају на немачком. Француском и талијанском језику.

Као сваке тако " ове [мдинс отварам. I*- ШКОЛУ ИГАРЊА У кући воспође Стане Миливојевићке (БаКине) до г. Христићеве куће, улииа 2 јаблана број 36. РачунајуКи на досадањн одзив који сам код поштованс публике — престонице за прошлнх 13 година мога рада налазио : част ми је н опет нрепоручити се са учење иајновијих п са.гонских ишра" уз пратњу гласовира како у школп тако н ван ове нриватним заводима и кућама, као и за засебна нредавања у школи ван одређеннх часова. Часови прсдавања одпочињу 15. новембра ове године. а до тога времена и уиис траје. а уписивати се може сваког дана у гостионнци код г Златног крста с од 1 до 4 сата по подне. где ће се моћи и свн ближи услови сазнати. С поштовањем Б. Јованови*. учмтед. играња.

Прилепчиве болести

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ Сад баш пзађо1пе и» штамне у наклади БраКе ЈоваповиКа у Памчеву. гг и з СРПСКИХ ПРИПОВИЈЕДАКА Вука вит. Врчеви&а. већином како се у народу по воки цриој гори н хбрцеговини ( удило цена 2 дин. 20 плга. ПРОГНАНИ КРАЉЕВИ ПАРИСКИ" РОМАН АлФонса Додета. С ФРАНЦУРКОГ цкна 2 дин. 20 пара. ПШНАСТИКД за мушку и женску децу од Вл Красн^а СА СЛВБАМА цкна i дин. 10 пара. НЛРОДНА БИБЛИОТЕКЛ БРАЋЕ ЈОВАНОВИЋА ИЗИШЛА ЈЕ СВЕСКА 25. ГОРСКИ БИЈЕНАЦ П. П. ЊЕГУША I. 35 иара. С овом свеском иочиње претп.гата на ново коло (свеска 25—48). Добија се у свима српским књижарама. — Претплата на 24 свеске 7 дин. а поједина 40 нара и онда шаљемо ми о нашем трошку сваку свеску уредноИзлази сваких 14 дана 1 св. — Но. вац молимо у наирел у наилаћсном писму. у Паниеву. Књижара Бра^е Јованови^а.

Богата ЗАСЛУГА у сваком месту солидннм лицима којп би се хтели примити нродаје законом одобрених ДРЖАВНИХ Л030ВА који сс стварно и лако продају са великим провизијопом: нсограннчен саобраћај са агснтима н муштеријама. Најтачније разашнл>ање лпста за вучење. Франкиране оФертс ваља слати на адресу: Ап1оп КогИг & Сотр. 1п Вп<1аре8*, Ии^агп.

СРВВРНА мвдал»а 1*76 новн САД

медаља ЗА заслуге 1876 сегедин

ВеК 12. , друго вучење

Јекембра!

кнежевско

СРПСКИХ Ј103Д

од године 1881. по 100. динара у злату. 1Ир- ГОДИШЊЕ ПЕТ ВУЧЕЊА 1-&. Јануара, Марта, 1Љ. Јуна, 1-4. АЕгуста и14. Невек. Свакп п} т гдавна добит

динара

- + —

10 0.0 О О

Шј

у злату

најгиања добит 100 динара у злату ВЕЗ сваког одбитка Добитци се исплаћују без сваког одбипга у Бечу, Будим-Пешти, у многнм провинцијалним главнпм варошнма. као и у већинн европских главних варошн. За тачну исплату 1амчи Енежев. српска влада Лоза доноси 3°| 0 интереса у злату Српски дозови на каси по 4(>. Фор. иоред 50 крајц. купонског иитереса.

(ВЕ2П52СНЕ1ИЕ) нллћа.1у се у 14, месечнн рата само по 3 Д. и у јкдно.1 рест-рати од 4 11. кунац добија вкГ, са уп.гатом од само 3 фор. иераздвојно н сочствеио право на шрање.

При нрвом вучењу, 3% књажев. српских лоза, 12. Новембра, добивени су главни добитци у 100.000, 10 000 и 4000 динара у злату, и одмах еу кулатно иснлаћени.

следеђа вучеља вит .е 14. декемг.ра, 14. јануара и 14. марта. Даклем три вучења у року од четири месеца Менична радња администрације. БЕЧ. МЕРКУРА" Сћ. Соћп. Волцајге 10 и 13, " хуопгеше 10 ппс! 13.

Перизу и владом

Болести коже. чире• ви. крвне болести н т. д. лече се

Др-а Оливијера одобренпм медецинском академпјом у и четиригодишњми искуством нублике засведочени као изврсни, употребљују се у болницама. Извеено лечење овим моћпим депуративом од улцера. екулмаиа. аФекцнја скорашњих и застарелнх. случаја консекутивних у устима и гуши итд. 24-000 хха-граде да никаква друга мет^да нема ових извргннх својстава. Лечење пријатно, брзо. нсвино и погздано. 62 гие с1е Ш уо Н Рапз. Конз\ лтацпје од подпс до 6 сати реко пнсама.

Сваке величине. са унапред одређении гласовима, прспоручујем од мене пронађсна избушепа звона еа главом од ливепог. кованог гвожђа или од дрвета. Дедно овакво звоно од 100 ф \*н . има једнак глас са старе врсте звоном од 140 Фун. Звона лакша од 100 Фун. могу се добити у свако доба. За многобројне наручбнне, које ^е солидно нзвршују препоручује се АгПоп N о V о 1 п у (Гађпк) Т е т е в V а г.

ПРВО ВУЧЕ&Е већ. 12. Новембра 3„|° КНЕЖЕВСК0 СРПСКИХ Ј1030ВА од године 1881 по 100 дин. у злату Годишње 5 вучења 14. Јануара, 14. Марта, 14, Јуна. 14. Августа. 14. Новемора. свапн нут главнн дооптак

Најмави добитак 100. дин. у злату Сви добнтип нкамате :1аувек су од еваког одбитка слободнн

1 0 —*-<-

ИНТЕР.1ШТУ.

II робитач ни телови куновине. Српски лозови на каси 8 дин. и 50. пр. дин. УПУТНИЦЕ (Х,1ЕГЕК8СНЕШЕ) на исплати само 8 диниара и 50 пр. динарсних и исплата остатка 81! динара и 50 пр. дин. поред в0 дин. пр. у име ннтереса 1» Јануара 188*2. год. УПУФНИЦБ ГВЕ2Ш8СНЕШЕ* НСПЛАЋуЈу СС V 11 месенни рокова Рата по 8 дип. и 50 пр. дин. у свима случајевнма нгра купац одмах у свима добитпима 1В1ЧЕЊЕ : 12. НОВЕМБРА, 2, ВУЧЕЊЕ: 12, ДЕКЕМБРА, 3, ВУЧЕЊЕ: 14 ЈАНУАРА, Дакле 3. вучења у 3 месеца Мепична радња Администрације

в и асник ..Дружина за потпомагање Српскв Књижевности" штампано у штамцарији ,код С в. С авв" кнез михаил. ул. бр . 4. одговорни уредник Др Лаза Кости^