Srpska nezavisnost

— 206 —

V вери; а ја му наиомињем. да ће то на1,и под ТЛ15451. Толнко је само нствва што се у допнсу каже. да ја дан н ноћ радим и водим бригу о момс раду н омаљу. Али баш за то ја ннсам риба да м којн улови. н Каш ;>а то ја не морам нпти сс прнмам. да за другога рахим. Колико могу а доспем од мајих аос. 10*а. ја пратим шта се код нас и за општс ствари ради. Где видим л.уде памстне поштене, родол »убиве с шима и )а пристајем. Где се ради истннскиза опгатс добро, то и ја потпомажем. Овако сам ст\ пно у подружину друштва за потпомагање ерпске књпжевностн. иод моје драге тековине прплоашо ва цели друштва суну. с којом је и друштво задовол>но, као што сам и ја заиста задовол>ан неговим задатком и радом.Ја осећам да ми служи на част и понос, што сам V средини ове задружине. и ја ћу њен рад и к.ено цел.и потпомагати у толико више. у колико се. као ово сад. тмкаже потреба да се еузбнју којекака шиЈачка нападања, подлост п себнчњаштво. а уздигне патрнотски рад. у Врањн. Јгсн-ча ЈсвановиА трговац ив Врање.

ТЕЛЕГРАШИ Свилајнац 30. декембра (ориги нална депеша). Ономад у вече Катић даде рачуна о своме посланичком раду. Неколпко питаља Стојана Јовановпћа. живо занимада збор. Најпретежннје нптање у збапивању Мптрополпта примљено са одушевл>ен>ем. Катић гаја^ ј -верење да је митронолит Јбачен цгии/гјем Швппске. Обећа нротестоватп.

ИСПРАВКА У прошлом броју. у чланку - О уега«. ној в.мсги- погрсшно етојн на два меота ремотија а треба да 1с рвлигија Под рубриком .Вести нз Народа- из Лозннце где је реч о Матн Радовнћу треба читатн • -и тадаиш>ем помоћник} Лозничеом а данашњем начелнику вал>евском и т. д.

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ Г. Н. С. Ј. Због нагомвланог материјала и пгго се често дешава да у последњем часу хнтне ствари, које не трпе одлагања, улазе у лист, моралн смо и протвв наше вол>е црекидати дотични чланак. То је уједно и узров. што се већа погрешка деснла.

Оглаеи

КОСТА ЖИВКОВИЋ АДВОКАТ преселио се из Шабаи/г. у Валево тРАЖИ СЕЈЕДАН ПИСАР ЗА • сриску и румунску кореснонденцију. Понуде се управл>ају на В ггх & АпЈеге ТУгеп. МапјаћИЈегев-аеве 19. ЛАМПЕ п. Б 2™ најбол>е п најдепше п то асталске гпсеће и дувврске добнлп смо ових дана. Бра~Ка КарапешиЂи.

ИОВ ПРОИЗВОД Раг1шпепв 1Х0ВД ЕБ. РШАИБ

И и и и и и и и

Сааун

.1 ГХХОКА

ЕсешдмЈа

1 ГХХОКА

МиоИШММ вОЈЈ

11ХОКА

Понад*

1 ГХХОКА

Уље

1 ГХХОКА

Пр &шбЖ п*р***

Ш | ГХХОКА

Оцат

• ■ • 1 1ХХОНА

ЗТ. Вм1шг4 4< Мгиђ «ЈГ(, РЛШ.

ДУВАНЏИНИЦА КОД „ПЛУГА" ОДПОЧЕЛА ЈЕ КОНКУРЕНЦИЈУ СА ТУРСКИМ КРИЖАНИМ ДУВАНОМ Потписатн учтиво јављам сваком потрошачу који пупш п којн хоће да пуши нравог и чистог турског дувапа за своје новце а на своје задовољство, да сам отпочео радпти у мојој трговпни дуванској опште познатој код „ПЛУГА"; скоро добпвени турскн дуван кога сам пз Турске од прошле годппе бавећн се на месту три месепа у велпкој количини донео За време пак мога тамо бавлења ја сам тако сортирао н снабдео моју дуванску радњу да ћу бити свагда у стању сваку конкуренцпју како у квалптету тако исто в у цени надмашити. т. ј. бо.Ђе н јевтпније, а међу тим свакога мога муштерију подпуно зкдово.Ђити, тако да кад једанпут узме код мене неће ни најмање пмати узрока да п даље не узима а менп је овди цел> да што више потрошпм и наравно, зарада мора битн мања. но кад обрт буде већн; ондаће се то све накнадити. и ту су онда потрошачп у правој добити. ценовник Једна ока турског дувана 4-те класе 16 дпнара „ , 3-ће 24 г 2-ге . 36 , л * * . 1-ве „ 44 „ Поред доброга квалитета дајем ову добпт потронтачу но узме 1 , оке дувана па на више нмаће ову добит : На једну оку 3-ће класе има 2 динара „ „ „ 2-ге _ , 4 г п „ 1-ве „ „ 6 „ На дуван пак 4-те класе неће битн ннкаковог нроцента јер на шему о онако је мала заслуга. но његов процент бнће у квалнтету и то тако да ће еваки гост без разлике бптн потпуно и сасвпм задово.Ђан. Као год што сам дао добит оннма који узимају на впше остаје и за оне који купују свакн дан. јер ће мој дуван у самом квадатету од других дувана бити у велико различан. слободно узев ту разлику до 20 % процента што такоће заслужује сваку пажњу, и нрнзрење. а парочпто данас кад постоје оволики државни намети на дуван. У исто нак време јављам и наишм дуванџијама којп би требалп за своје радње турског дувана у сортн, да ће тако исто наКи доброг рачуна у мојој магизи. но само са том нрнмедбом да ја овдн разумем за готово. Јавл>ајућп ово поштованој публицн, да је све ово овако. и да ће у нстини сваки овако бнти послужен. јамчи моја солндна ♦ирма која постојп овде у Веограду 22 год. услед тога мпслим да могу на свако цоверење да рачуиам, иа н у овом ногледу. 22. Декембра 1881 год. у Београду. С ПОШТОВАЊНМ МНЛАН С. МАРКОВИЋ ДУВАНЏИЈА КОД .ПлУГА"

ликвидације Од једвог енглеског етаблнсмана. које је новчане ненрилике допало. добио сам ја долепотпнеати. као пуномоћник за земл»е аустријске државе следећу наредбу: ,Распродајте све ствари у иартијама што пре можете, јер су касн врло иотребнн новци. По овој наредби. продајем ја ниже слсдеће стварн у партијама по тако нробитачној цеии. да нс могу иропустити а да «>вом ирилико.м и. и. не обратим нарочиту иажњу на необичну тјевпноћу. 6 ножева асталских од бритарског сребра са изврсном сеченнцом и од челика 5. Ви.тушакк од британског сребра и цела. 6, правнх, енглеских. асталских кашика од британског сребра. 6. Најфињих ка«еннх кашичица од хинеског сребра. 6. Најфнњих подметача од британског сребра за ножеве. 1. комад од иравог британеког сребра за држањс бнбера. соли и чачкалица I. велика кашика из једног комада. 1. Капшка од британског сребра за млеко. б, епглееких кашичица за малу децу. 4. Часице за јаја 4. таслице за шећер 1. особита шећерница. 1. цедил.ка за чај 2. особито лепа салонска свећњака Сви овв 5Г> набројаних комада коштају укупно н «р 50 кр. Ио нарочитој поруцн можс се код мене добити читава гарнитура из следећих ствари.

6. Ножева 6. Внљушака 6. Кашика за ^ ф ^' 6. Кашнчица за ка«у Поруке у наточ илн уз прииошид.ку готовог новаца извршује пуномоћник Веуо 11 таећ411гег (1ег ЕпЈгНесћеп Га1>лкб Оерб^в 1л ТОеп М. Ваиег Сгговве бреН^авве 21 и 23 НЕК СЕ ЗНА да сам с другог и д&л>ног пута дошо Умо .Ђавам све мојс пацпјенте н оне који пате од уста а моју помоћ нотребују. да ме ноходе. Са станом на Великој нијаци у кући гос. Натошевића 6р. 2. Р а н и м и р зубнн лекар.

^ А. Т. Ларош награћсн са 16.1)00 М И*ранака. * медал>а на нзложбама > . v Паризу 1878 нтд. М исшпжжв и еликсир винсни

снаже^и впорав*>ау*и н против грознице: препоручујс сс против слабости. изнемоглости. неуредностн стомака . протнв застарелнх грозница. које ее нпсу моглс излечити киннном и т д. н о т а с аротив малокрвла и бледоКе, анемије итл. Рапв. 22 е* 19. гпе Бгоио( е1 Рћчев.

и и и и и и и и

ЛОВАЧКО 0РУЖЈЕ ГАЛАНДА првог «абриканта европског: 13. гие <Г Наи(еу1Пе, Рапв. еа «абрик ма у Бирмингхаму и у Лпјежу. Албум 1 аланјов, велнко дело о оружју шал>е се гратис и «ранко. на захтев преко плаћепог пвсма. М. 6а1ап(1, Гаћпсап1 агшез 33. гие (!' Нап1ет111е,Ра п§. 8—52

Мојој доброј н нигда незаборављеној кћери. односно сестри. МИЛЕБИ еупруги почив. Уроша КнежевиКа. академ. жпвопиеца даваКемо 3. Јануара . 1882 год. двогодишњи параетое у цркви евете Наталије поеае е.тужбе божије. Молимо наше и њене ероднике. прнјател>е. познанике да буду добрн учаетвоватн у овој тужној уепоменн. 22. Децембра. 1881 год. у Београду. Ожалошћенл : мати Персида Павловића вгаћа : Павле Љубомир Петар и оетала родбнна.

ГАЈА МИЈАЈИЛОВИЋ и:) Бошњана. 35 годишњи предеедннк еуда општине Бошњанске ноеле | кратког бодовања умро је 7 Децем бра т. годпне: а еарањев је у општем гробљу, уз иајвеће еаучешће евоје општпне. 8 нстог меееца, у 65 годинп жпвота свог. Ово јавл.амо евима еродшгаима. I цознаницпма п добрпм ирпјатељпма. и молпмо пх за тпхо еаЈ "чепЛе у тјти I нашој. Неможемо равнодушнн остатн, а да не захвалимо ирво господнну Началнику среза темнићеког што је нрисуством својпм прн погребу покојнппку одао евоју пошту пзговорпв му нрекраену беседу која се пристојп покојнпку као храбром и верном војннку стајеће војске за време ирве взаде кнеза Мплоша. а а у иотоње доба као нзвреном граћаннну добром чувару своје куће. п као поштеном поглавппп евоје општпне, у којој је тако дуго председннком бпо н верно ошптину иослужно. — Благодаримо и еуграћанима оиштпне Бошњанске. а н ^вештенпцима Г. Г. Аксентију Милнћевићу овештенику варваринском, п Мијајилу Бабићу евештеннку Бошњанеком. а и оеталим иознанцнма. који су у спроводу ердачном нрисуетвовалн прн ногребу покојпниковцм. одаваше му прнстојну почаст и овда кад се он нредаје земл.н матери. за вечан жнвот. Лака му зем.т>а гдеје легао, и вечна му памет Ампн. ожллошћени : Илија Мијајиловић гнновац (*а 0стал0м рохбнном и жкна Станка

вјаппи ..Дружина за потпомагам Српекв Књижввности • штаниано т штампалж С в. С авв-

кнвз миханл УЛ. вр. 4. одговорни \ркдннк Др Лаза Кости*